Afbeelding

Colleges besluiten tot ambtelijke fusie en vragen groen licht bij raden

28 mei, 18:41 Algemeen

REGIO - De stap naar het besluit voor één ambtelijke werkorganisatie voor de vier gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo komt steeds dichterbij.

Begin april namen de colleges een voorgenomen besluit om de gemeenteraden te vragen een officiële ambtelijke samenwerking te starten. Hierna werd het bedrijfsplan eerst ter raadpleging aan de Bijzondere Ondernemingsraad (BOR) gestuurd. De BOR heeft een positief advies gegeven. Daarop hebben de colleges vandaag hun besluit definitief gemaakt. Nu is het aan de vier gemeenteraden. Zij beslissen op 24 juni of ze groen licht geven aan de colleges voor het aangaan van een gemeenschappelijke regeling. De werkorganisatie moet op 1 januari 2017 van start gaan. De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo onderzoeken sinds een kleine twee jaar de mogelijkheden van samenwerking. Uitgangspunten daarbij zijn telkens het behouden en versterken van de kwaliteit, verminderen van de kwetsbaarheid en het beheersen van de kosten. Bovendien is het belangrijk dat elke gemeente zijn eigen 'kleur' behoudt. Het bedrijfsplan geeft inzicht in hoe de nieuwe fusieorganisatie eruit zou kunnen zien. Het plan geeft verder aan hoe die organisatie (huidig aantal fte is 705; 846 medewerkers) kan worden ingericht, zodat die per 1 januari 2017 vol in bedrijf kan zijn. Er vallen geen gedwongen ontslagen. Vanaf 2017 wordt wel gebruikgemaakt van natuurlijk verloop om structurele besparingen te bereiken.

Elke gemeente een eigen balie
De colleges leggen de lat hoog als het gaat om de kwaliteit van de dienstverlening. De dienstverlening blijft dichtbij de inwoners, instellingen, organisaties en bedrijven. Het streven is om het beter te doen in kwaliteit, kwetsbaarheid en kosten. Colleges streven naar een optimale inzet van digitale technieken. Elke gemeente houdt ook een eigen publieksbalie, waar bijvoorbeeld reisdocumenten en rijbewijzen kunnen worden afgehaald.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief