V.l.n.r. Pieter de Vries, Ronald Vennik, Gerrit Hiemstra, Jan Jorna en Ellen Popma.
V.l.n.r. Pieter de Vries, Ronald Vennik, Gerrit Hiemstra, Jan Jorna en Ellen Popma. Foto: Rosalinde Leijdekker

Inspirerende woorden van Gerrit Hiemstra in de Cultuurkoepel

Nieuws

HEILOO – Voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra was woensdag 17 april te gast in de Cultuurkoepel, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Heiloo Energie. Een evenement bomvol inspirerende woorden over klimaatverandering en een forumdiscussie over de kwestie: ‘Klimaatverandering, wat doe je ermee?’

Bij binnenkomst van de Cultuurkoepel werd je verwelkomd met koffie en thee en een gezellige sfeer, de koepel was goedgevuld met geïnteresseerden. HSV-voorzitter Ellen Popma leidde de middag in en was ook de aangewezen persoon om de avond verder in goede banen te leiden.

Programma
De middag bestond uit twee delen: eerst spraken Bart Hoogcarspel (voormalig voorzitter Heiloo Energie) en Gerrit Hiemstra. Het tweede deel bestond uit de forumdiscussie. Hoogcarspel benoemde dat hij merkt dat veel mensen het moeilijk vinden veranderingen te ondergaan wat betreft klimaatverandering. “We doen wel dingen, maar we komen in de ogen van sommige mensen niet vooruit.” Deze mensen kunnen gefrustreerd raken, een onderwerp waar Gerrit Hiemstra later verder op doorging.

Gerrit Hiemstra
Hiemstra stopte na 25 jaar op 14 september jl. met zijn baan bij de NOS om tijd vrij te maken voor zijn duurzame bedrijf, waarmee hij zich verder wil verdiepen in klimaatneutraal en biobased bouwen.

Gerrit Hiemstra werd uitgebreid geïntroduceerd door Ellen Popma, waarna hij zijn verhaal begon met het toch wel schrikbarende feit dat over 8 jaar de aarde gemiddeld 1,5 graad is opgewarmd, zodat we het in 2015 overeengekomen Parijs-akkoord dus niet gaan halen. Hierna begon hij met grafieken en animaties het klimaatprobleem duidelijker te schetsen. Zo haalde hij er een grafiek bij waaruit bleek de afgelopen 100 jaar er bijna anderhalf keer zo veel broeikasgassen in de lucht bij zijn gekomen. Ook haalde hij de smeltende ijskappen op de Noordpool er als voorbeeld bij om te tonen wat klimaatverandering teweegbrengt. Hij benoemde ook dat we over enkele tientallen jaren waarschijnlijk 30 tot 40 tropische dagen per jaar in Nederland krijgen in plaats van de 2 tot 8 die we nu vaak meemaken.

Het was niet enkel een serieus en alarmerend verhaal, maar ook hoopvol en humoristisch. Er zijn namelijk veel oplossingen voor klimaatverandering. Wat kunt u zelf doen? “Gewoon minder energie verbruiken, of vegetarisch eten, daar kun je morgen mee beginnen,” was zijn antwoord op deze vraag. “Het enige wat nodig is, is doen.” Gas besparen (of gewoon helemaal stoppen met gas) benoemde hij ook als belangrijke oplossing.

Panel
In het tweede deel was het panel aan bod, met panelleden Ronald Vennik (wethouder Heiloo), Pieter de Vries (programmaleider klimaat voor de BUCH), Jan Jorna (de nieuwe voorzitter van Heiloo Energie) en Gerrit Hiemstra. De vragen werden gesteld door het publiek en vervolgens besproken door de leden van het panel. Een voorbeeld is waar de grootste invloed kan worden uitgeoefend op het klimaatprobleem. Met een knikje naar Vennik en De Vries, antwoordde Hiemstra: “De planmakerij”. Uit de discussies kwam ook vaak naar voren dat jongeren de toekomst hebben en dat zij meer moeten meedenken over de oplossingen. Hiemstra gaf Vennik en De Vries als tip mee om projecten te vinden waarmee de gemeente de inwoners kan laten zien dat Heiloo verandert op het gebied van duurzaamheid.

Vennik benadrukte dat er vanuit de gemeente genoeg geld is om inwoners van Heiloo te helpen met het verduurzamen van hun huis.

Na afloop was er nog een borrel waar de verhalen en discussies uitgebreid werden besproken. Hiemstra heeft voor een inspirerende avond gezorgd en veel mensen zijn met nieuwe ideeën naar huis gegaan.

Heiloo Energie
Het doel van Heiloo Energie is om zowel met als voor de leden én inwoners van Heiloo energiebesparing te stimuleren, duurzame energie te produceren en duurzame ontwikkeling in het algemeen te realiseren. Vanwege COVID-19 kon hun 10-jarig jubileum niet eerder gevierd worden, dus nu zijn ze extra blij het op deze manier te hebben gevierd met een geslaagde en interactieve avond.

Tekst: Rosalinde Leijdekker

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant