Gerrit Hiemstra.
Gerrit Hiemstra. Foto: aangeleverd

Gerrit Hiemstra over klimaatverandering

Nieuws

HEILOO - Heiloo Energie viert haar 10-jarig bestaan en heeft op 17 april voor iedereen die geïnteresseerd is in klimaatverandering en verduurzaming een inspirerend evenement georganiseerd in de Cultuurkoepel. Als speciale gast is voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra uitgenodigd.

Wat kun je allemaal verwachten? Inspiratie, initiatieven en discussie, met afsluitend een borrel. Hiemstra zal een inspirerend verhaal houden over de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering en hoe die samenhangt met onze leefstijl en het gebruik van fossiele brandstoffen. Hij laat ons nadenken over de vraag: ‘Klimaatverandering, wat moet je ermee?’

Gerrit Hiemstra probeert de toehoorders in zijn presentatie bewust te maken van de gevolgen en impact van de klimaatverandering, de kernboodschap is dat we ons gedrag moeten veranderen. “Ik realiseerde mij dat het vertellen hierover niet meer voldoende was. Ik wilde ook buiten de privésfeer, waarin ik al veel deed zoals van het gas af, elektrisch rijden, niet meer vliegen en vegetarisch eten, meer doen in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Ik leerde architect Doeke van Wieren en energiedeskundige Nicolaas van Everdingen kennen; wij hebben een nieuw bedrijf opgericht, Oars hûs, dit is Fries voor Anders huis. Samen hebben wij een ‘biobased’ en klimaatneutraal huis ontworpen en willen dit concept in de markt zetten. Er wordt bij zo’n huis vooral gebruikgemaakt van houtskeletbouw, met verder toepassing van natuurlijke isolatiematerialen. Dus geen baksteen en beton, omdat deze materialen een groot aandeel leveren in de wereldwijde uitstoot van broeikasgas. Inmiddels heb ik mijn eigen huis op deze manier gebouwd, daar woon ik nu in.”

Doen-denken
“In eerste instantie zoek je argumenten waarom je niet zou hoeven te veranderen en ontwikkel je weerstand. Dat is vaak gebaseerd op niet volledige of onjuiste informatie. Je hoort vooral wat je wilt horen in die fase. Daarna kom je in een soort ontkenningsfase: ‘Het is allemaal onzin en hoeft allemaal niet’. Dan volgt lethargie: ‘Het heeft allemaal geen zin’. Daarna volgt de experimenteerfase: ‘Laten we zo’n elektrische auto toch maar eens proberen’ en vervolgens denk je: ‘Potverdorie, dat valt best mee’ en ben je door de verandering heen.”

Komt dit verhaal aan bij de mensen in de zaal? “Wat ik meestal terugkrijg van lezingen, is dat mensen een beetje uit hun evenwicht raken en tegelijkertijd geïnspireerd zijn. Ik laat zien dat het anders kan, zonder hen angst aan te praten. Geen doem-denken, maar doen-denken. Iets dóén heeft een uitstralingseffect.”

De toekomst
Hiemstra geeft aan dat alleen als we ons gedrag veranderen we veel ellende kunnen voorkomen. “We weten wat we moeten doen, maar doen nog te weinig. Met praktische oplossingen kunnen we allemaal meehelpen de wereld te veranderen.”

Over Heiloo Energie
Heiloo Energie zet zich in voor energiebesparing en duurzaamheid in Heiloo. Ons doel is dat iedereen in Heiloo toegang heeft tot gratis advies over energiebesparing en duurzaamheid.

Locatie en tijd
Datum: 17 april
Aanvang: 16.00 uur (inloop 15.30 uur)
Locatie: Cultuurkoepel Heiloo
Toegang: gratis; aanmelden op website www.heilooenergie.nl

Afbeelding
Meet, Greet & Match: VIP Heiloo gaat iets nieuws doen Nieuws 8 uur geleden
Een van de leden in actie.
Dubbele overwinning voor Double Stars Heiloo's aspiranten U15 Nieuws 11 uur geleden
Het blije team.
HSV1 kroont zich tot kampioen van de zondag 2e klasse A na glorieuze overwinning Nieuws 13 uur geleden

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant