Paaseieren zoeken hoort er ook bij.
Paaseieren zoeken hoort er ook bij. Foto: Pexels.com

Wat vieren we met Pasen?

Nieuws

HEILOO - Nog even en het is weer Pasen. Dat betekent paasontbijt of -brunch, paaseieren versieren en verstoppen en een extra vrije dag. Maar wat vieren we nu eigenlijk met Pasen?

Pasen
In Nederland wordt Pasen oorspronkelijk gevierd als een christelijk feest ter herdenking van de opstanding van Jezus.

De donderdag voor Pasen, Witte Donderdag, staat in het teken van het Laatste Avondmaal. Jezus werd tijdens deze maaltijd verraden door Judas, waarna de Romeinse stadhouder Pilatus hem liet kruisigen. Witte Donderdag heeft het wit in zijn naam te danken aan het feit dat de christenen op deze dag de kruisbeelden met witte lakens bedekten. 

Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus en de daarop volgende dood herdacht. In veel rooms-katholieke kerken wordt er stilgestaan bij de kruisweg (afbeeldingen die de lijdensweg van Jezus weergeven). 

Stille Zaterdag is in de volksmond wat minder bekend. Dit is de dag waarop de graflegging van Jezus wordt herdacht. Tijdens de zogenaamde paaswake tijdens een avondmis wordt in veel kerken gebeden. Overdag luiden de kerkklokken niet. 

Na de stilte op de zaterdag vieren we op Paaszondag (ook wel Eerste Paasdag) de wederopstanding van Jezus, het bewijs dat God vergevingsgezind is. Ook eindigt op deze dag de vastenperiode, reden voor een feestje dus. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt. Vandaar Eerste én Tweede Paasdag. 

Met Pasen begint ook de Paastijd: de Paastijd begint op Eerste Paasdag en duurt 50 dagen, tot Pinksteren.

Tradities
Naast de religieuze aspecten zijn er rondom Pasen allerlei tradities ontstaan.

Eieren versieren
Een bekende traditie is het versieren van eieren, die symbool staan voor nieuw leven. Kinderen zoeken naar paaseieren in de tuin of tijdens georganiseerde evenementen.

Traditionele lekkernijen
Met Pasen zijn er, net als met Kerstmis, ook traditionele lekkernijen. Denk aan paasbrood en chocolade-eieren (paaseitjes) waarvan tijdens de paasdagen - en stiekem ook de periode daaraan voorafgaand - volop wordt genoten.

Het Laatste Avondmaal.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant