Afbeelding

Alkmaarse architect winnaar 'Mooiste gebouw van Heiloo'

Cultuur Heiloo

De Alkmaarse architect Lody Trap wint de AIA Architectuurprijs 2016 van de jury voor het  'Mooiste gebouw van Heiloo' met zijn ontwerp van het Petrus Canisius College; de villa van het bureau AAArchitecten uit Den Haag, gelegen aan Het Spanring nummer 2 krijgt de publieksprijs.

In het kader van de Dag van de Architectuur is in de Cultuurkoepel Heiloo, op zaterdag 25 juni de AIA Architectuurprijs 2016 uitgereikt voor  het mooiste gebouw van Heiloo. De prijsvraag was georganiseerd door  het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar
Het publiek koos uit vierentwintig genomineerde, moderne bouwwerken. Een professionele jury deed hetzelfde. De prijzen werden uitgereikt door de Heiloose wethouder Rob Opdam. De winnaar van de publieksprijs werd een woning aan De Spanring nr. 2, een ontwerp van AAArchitecten uit Den Haag. Lody Trap van Lody Trap Architecten uit Alkmaar won de juryprijs met zijn ontwerp voor een schoolgebouw van het Petrus Canisius College, gelegen aan De Dors nummer 2 te Heiloo. 

Uit het juryrapport:

Unaniem is de school aan de Dors 2 door de jury geëerd met een eerste prijs. Het gebouw heeft optimaal gebruik gemaakt van de leegte van de plek. Niet door omvang, maar door de alzijdigheid, de interactie tussen binnen en buiten en de bijzondere expressie van het gebouw. Het gebouw is uniek in zijn verschijningsvorm en draagt daarmee bij aan grote mate van ruimtelijke kwaliteit op deze anonieme locatie aan de rand van het dorp. De locatie krijgt door het gebouw weer betekenis. 
De jury is in het bijzonder getroffen, dat het gaat om een onderwijsgebouw. Opdrachtgever, architect en gemeente hebben zich er niets aan gelegen laten liggen, om uit te stralen, dat de jeugd de toekomst heeft. Het schoolgebouw straalt vrijheid en visie uit. Desgevraagd liet de directeur van de school zich ontvallen, dat het gebouw ook bijzonder goed functioneert en bijdraagt aan een positieve beleving van de leerlingen.
De grote mate van vakmanschap van de architect en makers, die van het gebouw afleesbaar is, maakt het gebouw tot een ware belevenis aan de buiten- en de binnenzijde.

Architect Lody Trap is zeer content met de prijs. "Ik ben blij dat het zo geworden als het is geworden. Het is wel de verdienste van het hele team dat bij de bouw betrokken is geweest. Dat is het gebouw zeker ten goede gekomen".
De tentoonstelling blijft tot en met maandag 11 juli dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.  

De 24 genomineerde gebouwen zijn verzameld in een boekje dat vanaf 10 juni voor € 3,50 verkrijgbaar is in de Cultuurkoepel, aan de balie van het gemeentehuis en in de plaatselijke boekhandels van Heiloo. 

(dit is een vervangend artikel)

.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant