Foto: aangeleverde foto.
10 vragen aan...

Tien vragen aan Rob van 't Wout

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en getogen in Amsterdam-Oost. Daar heb ik tot mijn veertiende gewoond. Na allerlei omzwervingen ben ik achttien jaar geleden verhuisd naar Heiloo: voor de rust en de ruimte en de zee.

2. Wat is voor jou geluk?
Wat ik ontdekt heb is, dat mijn geluksgevoel bepaald wordt door omstandigheden. Omdat ik beperkt ben geworden in mijn fysieke mogelijkheden en daardoor afhankelijk van anderen, zijn het vooral zaken, die daarbij helpen, die heel belangrijk zijn geworden. Dat kunnen kleine dingen zijn als een appje of kaart, en grote dingen. Een avondje koken voor me, een wandelingetje samen maken of mij ergens mee naartoe nemen. Heel bijzonder in dat verband vind ik in Heiloo de buurtbus. Die zag ik vroeger nooit rijden tot ik er zelf gebruik van moest maken. Zes dagen lang rijden vrijwilligers belangeloos mensen rond. Dat zijn bijzondere dingen die ertoe doen en die naar mijn idee vaak niet gezien en niet genoeg gewaardeerd worden.


3. Wat is jouw passie?
Ik heb twee passies: de klassieke oudheid en de natuur. Die eerste is mijn beroep geworden, de passie voor de natuur heeft vorm gekregen door de opleiding tot natuurgids bij het IVN. Je zou het niet verwachten, maar die passie voor de natuur is toch echt in Amsterdam ontstaan. Op de basisschool, waar we schooltuintjes hadden. Je eigen bloemetjes en aardappels kweken brengt die natuur heel dichtbij. Ook de reigers in het Oosterpark zorgden op een eigen manier voor bewustwording. Je moest als kind namelijk altijd heel hard lopen om te voorkomen… nou ja je snapt het.


4. Wat is voor jou de mooiste plek van Heiloo?
De mooiste plek in Heiloo is voor mij een verborgen veldje in de Noorderneg. Je moet echt weten waar het ligt om er te komen. De gemeente voert er speciaal beheer uit om te zorgen dat zeldzame plantjes er gedijen. We hebben er vijf verschillende soorten orchideeën gevonden en het wonderschone Parnassia. In de zomer kan je er nachtegalen horen.


5. Welk maatschappelijk probleem raakt je?
Het maatschappelijk probleem dat mij het meest raakt, is de traagheid in de zorg. De kwaliteit van de zorg is uitmuntend en de riante regelingen ervoor in Nederland zijn uniek. Wij leven in een rijk land, maar als je weken en soms zelfs maanden moet wachten op een hulpmiddel, is dat, als je niet zonder kan, onacceptabel. Ook de ondoorzichtigheid met alle instanties en regelingen is voor verbetering vatbaar. Zorg nou eens gewoon voor één loket waar je met al je vragen terecht kan. Is wellicht ook een stuk efficiënter en goedkoper.


6. Wat is jouw belangrijkste eigenschap?
Mijn belangrijkste eigenschap is dat ik goed kan luisteren. Oh ja, en mijn humor. Die heb ik vast uit Amsterdam meegenomen.

7. Hoe werk je mee aan een betere wereld?
Meewerken aan een betere wereld deed ik door als natuurgids rondleidingen te geven en doe ik nu nog steeds door lezingen te verzorgen. Daarbij leg ik de nadruk niet op namen, maar meer op hoe de natuur werkt en samenwerkt. Dat inzicht is veel belangrijker dan weten wat de naam is van het plantje dat je ziet of het vogeltje dat je hoort. Overigens vind ik het zelf wel heel leuk om al die namen te kennen. Een uitdaging.


8. Wie zou je voor een dag willen zijn?
Twee weken geleden heb ik een vaartocht gemaakt met de stichting Vaarwens. De voorzitter van de stichting, die ook aan het roer zat, vertelde dat hij zijn twee lucratieve bedrijven verkocht had toen hij had ingezien dat hij eigenlijk heel ongelukkig was. Hij kocht een boot en vaart nu rond met mensen die een ernstige ziekte hebben. Nu wil ik niet per se die man zijn, want mijn vaarvaardigheid zou tot grote scheepsrampen leiden. Maar op zo een manier van betekenis zijn, en daarbij jezelf niet uit het oog verliezen, dat is wel een ideaal.

9. Wat zoek je op reis?
Beleving.

10. Persoonlijke vraag: Je weet enorm veel van paddenstoelen en geeft dit ook door. Hoe is de interesse in paddenstoelen ontstaan en wat is jouw drijfveer hierbij?
Mijn belangstelling voor paddenstoelen is ontstaan na mijn natuurgidsenopleiding. Het is een zo fascinerend organisme en zo belangrijk voor de natuur. De kleurenpracht en de diversiteit in vormen, de prachtige namen die ze soms hebben, de medische toepassingen, dat alles maakt het zo bijzonder. Een paar jaar geleden heb ik nog een verhaaltje in de Uitkijkpost kunnen plaatsen over een bijzonder eekhoorntjesbrood. Midden in Heiloo gevonden. Bleek uiteindelijk zelfs een nog niet beschreven soort te zijn. En in het Heilooërbos is onlangs nog een paddenstoeltje gevonden dat alleen nog maar in verwarmde kassen werd aangetroffen. Zou dat een teken kunnen zijn van klimaatopwarming?

Ik geef de tien vragen door aan Joke Bart. Mijn vraag aan Joke is: "Je hebt je indertijd ingezet voorbehoud van het Baafje. Zijn er nu nieuwe of andere zakenwaarvoor je je graag wil hard maken in Heiloo?

Meer berichten