Afbeelding

Fietsen op slot; ook in de schuur!

24 apr, 12:18 Algemeen

HEILOO - De politie in Heiloo heeft de afgelopen maanden tientallen meldingen gekregen van gestolen fietsen. Veel van de fietsen werden ontvreemd in (de buurt van) een winkelcentrum.

Wijkagent Johan de Wildt vindt het opvallend dat veel van de gestolen tweewielers helemaal niet op slot stonden. ,,Mensen gaan even snel een boodschap doen en zetten hun fiets dan zonder slot weg. Maar we horen ook geregeld dat fietsen bij mensen thuis uit de schuur zijn gestolen. Ook dan gaat het vrijwel altijd om fietsen die niet op slot staan en de schuur niet afgesloten is. Eigenaren van (brom)fietsen kunnen zelf dus veel doen om diefstal te voorkomen." Met een goed slot maak je het fietsendieven al een stuk moeilijker. De ideale situatie is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als u alleen uw wielen vastmaakt, kunnen ze nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen."

Bevestig een slot liefst hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond worden gebruikt bij het breken van een slot. Een beugelslot kunt u echter het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op. En tot slot: gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten".

Mocht een fiets toch worden gestolen, dan is het altijd belangrijk om aangifte te doen. Als alle kenmerken van de fiets dan beschikbaar zijn, is de kans een stuk groter dat een gestolen fiets bij de rechtmatige eigenaar terugkomt. Daarom is het belangrijk voor fietseigenaren om het frame- of chipnummer, slotnummer en andere kenmerken van de fiets (merk, type, kleur, soort remmen en versnellingen en accessoires) te noteren. Maak daarnaast ook een foto van de fiets. Op de website van het Centrum Fietsdiefstal is een voorbeeld van een fietsregistratiekaart te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief