De Man van Vught.
De Man van Vught. Foto: Stip Fotografie

Dodenherdenking woensdag 4 mei in Heiloo

Algemeen

HEILOO - Door corona vond de dodenherdenking op 4 mei de afgelopen twee jaar plaats zonder publiek. Dit jaar is de herdenking weer met publiek zoals voorheen. Burgemeester Mascha ten Bruggencate roept speciaal kinderen op om mee te lopen met de stille tocht of om bij de herdenking te zijn. “Ik merk dat veel kinderen nadenken over het onderwerp oorlog door de gebeurtenissen in Oekraïne.” 

Tijdens de jaarlijkse herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. 

Het thema van de Nationale Herdenking is dit keer ‘Vrijheid in verbondenheid’. Daarmee bedoelt het Nationaal Comité dat onze vrijheid onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van de ander. De oorlog in Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar vrijheid is en hoe belangrijk het is om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid en democratie te benadrukken.

Programma
Van 19.00 tot 19.30 uur is een oecumenische viering in de Ter Coulsterkerk. Om 19.40 start de Stille Tocht vanaf de hoek Bergeonstraat/Holleweg naar het monument ‘De Man van Vught’ aan Frederica’s Hof. De stoet arriveert om 19.50 uur bij het monument. Daar zijn de veteranen, scouting Victorie, scouting Rurik, Harmonie Caecilia en de trompettist van Eensgezindheid aanwezig. Uiteraard is ook publiek welkom.

Na de kranslegging door het college en het blazen van het taptoesignaal worden om precies 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Hierna wordt het Wilhelmus gezongen onder begeleiding van Harmonie Caecilia en leggen veteranen bloemen bij het monument.

Vervolgens houdt de burgemeester een toespraak. Aansluitend lezen twee leerlingen van Kindcentrum Willibrord een gedicht voor. De ceremoniemeester geeft daarna de scouts de gelegenheid bloemen te leggen. Ook de aanwezigen kunnen dit doen na een seintje van de ceremoniemeester. We verzoeken u vriendelijk om de plastic verpakking van de bloemen te verwijderen. 

Concert Witte Kerk
Na afloop rond 20.30 uur is er een concert in de Witte Kerk van zangeres en harpiste Ekaterina Levenal. Dit concert, dat wordt aangeboden door Stichting Cultuurbevordering Witte Kerk, is voor iedereen gratis toegankelijk.

Wegafzetting
Vanwege de herdenking zijn van ongeveer 18.00 tot 21.00 uur de volgende kruisingen afgezet: Frederica’s Hof/Kennemerstraatweg, Maas Geesteranusweg, Van der Feen de Lilleweg/Dokterslaan en Frederica’s Hof/Dokterslaan. Om 20.00 uur wordt het verkeer op de Kennemerstraatweg voor 2 minuten stilgehouden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief