Foto: Rein Schouten

Don Frederik, een historisch spektakel

ALKMAAR - Vrijdag 11 oktober vond de première plaats van Don Frederik in het uitverkochte Vrij Zijn theater. Dit bijzondere schouwspel neemt u mee naar de periode net na de Victorie.

Dit begint al bij het betreden van het theater als je als toeschouwer midden in de introductie-scène beland.  Te midden van het decor wordt je meteen geconfronteerd met de geloofsstrijd tussen de katholieken en de protestanten. Het ene geloof voelt zich verheven boven het andere en omgekeerd, de voedingsbodem voor de langdurige oorlog die zal volgen.

Daarna was het publiek getuige van een bijzonder schouwspel. De acteurs van 7 tot  70 jaar spelen met groot enthousiasme hun rol om het verhaal op het publiek over te brengen. Magdalena, vorstelijk geacteerd door Gina Arthur, speelt een bijzondere rol waarbij aan het eind pas duidelijk wordt wat haar belangen waren. Don Frederik, de gevallen legeraanvoerder en zoon van landvoogd Alva, uiterst geloofwaardig neergezet door Anderson Farah, wordt als krijgsgevangene het vuur na aan de schenen gelegd. Meermaal wordt hij tot praten gedwongen, maar geeft hij uiteindelijk iets prijs? Zo is het hele stuk een kleurrijke happening waarbij zelfs acht paarden meedoen. Ze verbeelden gevoelens door middel van een choreografie of helpen mee in het stadsbeeld als figuranten. Flamencodansers met hun prachtige dansen verbeelden de sfeer in dans. Het koor zorgt voor rustmomenten in dit visuele spektakel waar op allerlei plekken in het decor gespeeld wordt.

De rol van Sonoy, gouverneur van Alkmaar, gespeeld door Ron de Groen, blijkt uiterst dubieus te zijn geweest tijdens het beleg. Was geld zijn drijfveer of het behoud van zijn landerijen rondom Alkmaar? De rol van Cabeljauw, de geuzenleider gespeeld door Kees Monfrooij, is in dit stuk wat aardiger neergezet dan het in werkelijkheid geweest zal zijn, al worden een aantal gepleegde feiten wel benoemd. Bij de introductie is het reeds aangegeven, historisch gezien is het verhaal niet geheel kloppend, een aantal personages, zoals Kenau uit Haarlem en Coornhert uit Amsterdam, waarvan niet bekend is dat ze ooit in Alkmaar zijn geweest, is toegevoegd. Is dit storend? Nee, het is de vrijheid van de scriptschrijver en regisseur Anderson Farah die er op zijn eigen wijze één geheel van gemaakt heeft. Een lust voor het oog, voor zowel jong en oud. Attractief en educatief theater in een bijzondere setting. Ze spelen nog tot en met 20 oktober. Tickets: www.vrijzijntheater.nl

Meer berichten