Foto: Jeroen Aarten

Kinderkookcafé: verwennerij tot in de perfectie

HEILOO – Het jaarlijkse Kinderkookcafé in Brasserie in 't Groen was afgelopen woensdagmiddag weer een groot succes. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Zuidwester namen, onder toezicht van ervaren medewerkers, de leiding over van de bar, bediening en keuken van de brasserie.

Dat is elk jaar even wennen voor kok Huub, maar hij is vol lof voor zijn jonge medewerkers: "Dit is de rustigste groep die ik ooit in de keuken heb gehad, dat maakt het voor mij wat makkelijker." Dat was juf Inge ook al opgevallen, die een aantal tornado's in de klas zag veranderen in kalme, geconcentreerd werkende leerlingen. Mede-eigenaar Hans Kok van Brasserie in 't Groen moest zelfs toegeven: "Ik heb meer van hen geleerd dan zij van mij."

Het is ook meteen duidelijk dat de leerlingen uitstekend samenwerken om de gasten (voornamelijk vaders, moeders, opa's en oma's) een heerlijke lunch voor te kunnen zetten. Zo loopt Maxe af en aan met bladen vol eten en drinken om er, net als haar klasgenoten, voor te zorgen dat alles tot in de puntjes is verzorgd en het de gasten aan niets ontbreekt. Ze is helemaal niet zenuwachtig, "maar het is wel een beetje vermoeiend." Na afloop van de lunch kruipt ze bij haar vader op schoot en verzucht: "Ik heb geen benen meer…"

Succes
Het idee voor het Kinderkookcafé ontstond enige jaren geleden, vertelt juf Inge."Een collega van Hans Kok had kinderen op De Zuidwester, en ze bedachten dat het voor groep 7 wel leuk zou zijn als ze een dagje konden meedraaien in een echt restaurant. Het is al een succes vanaf het begin. Ze leren er ook veel van, het is echt niet alleen een kwestie van eten en drinken brengen." Hans Kok en de medewerkers in de brasserie hameren er bij de leerlingen op dat er drie zaken vooropstaan: samenwerking, hygiëne en veiligheid. "Daarnaast hebben ze les gekregen in de regels van de etiquette," zegt hij. "In het restaurant is vooraf ook druk geoefend op het aanleren van de technische vaardigheden zoals het bedienen van de kassa en de koffiemachine."

De baas van Heiloo
De leerlingen hebben hoog bezoek, want ook burgemeester Hans Romeyn is aanwezig. Lynn: "Ik hoorde pas in het restaurant dat ik het tafeltje van de burgemeester mocht bedienen, en daar hoopte ik stiekem heel erg op. Dus ik ben heel blij!" Spannend vindt ze het wel: "Hij is toch een beetje de baas van Heiloo."

Na afloop was de burgemeester vol lof. Lynn, Maxe en al hun medeleerlingen hebben het uitstekend gedaan. "Iedereen heeft er alles aan gedaan om er een aangename middag van te maken." Romeyn prees ook Brasserie in 't Groen: "Ik vind het fantastisch dat we ondernemers in Heiloo hebben die hun best doen een maatschappelijke functie te vervullen." Dat het Kinderkookcafé zijn doel niet mist, beaamt Hans Kok: "Een van de leerlingen die hier een paar jaar geleden met zijn klas was, is nu onze stagiair!"

De helft van groep 7 was woensdag aan de slag in het restaurant. Op woensdag 27 maart volgt de tweede brigade. En die is vast van plan om er minstens zo'n succes van te maken als de eerste ploeg.

Meer berichten