Een hobby waarvan je gemakkelijk je beroep kan maken is videobewerking.
Een hobby waarvan je gemakkelijk je beroep kan maken is videobewerking. (Foto: aangeleverd)

Van je hobby je beroep maken

  Zakelijk

Hobby's zijn een belangrijk onderdeel van het rustproces na een lange dag werken en ze zijn essentieel voor onze geestelijke gezondheid. Vandaag de dag is er zoveel entertainment dat een leven zonder hobby's moeilijk voor te stellen is. Hobby's worden nog belangrijker wanneer je van je vrijetijdsbesteding je beroep maakt.

In onze samenleving, waarin we dagelijks stress ervaren, kunnen hobby's misschien wel nooit zo belangrijk zijn geweest als nu. "Hobby's brengen een gevoel van plezier en vrijheid in het leven dat de impact van chronische stress helpt verminderen. Degenen die zich bijvoorbeeld overweldigd voelen door hun baan, hebben profijt van hobby's omdat ze een uitweg bieden voor stress en iets om naar uit te kijken geven na een zware dag (of week) werk", meldt VeryWell.com.

Volgens de website Skilled of Life is het hebben van hobby's ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en zelfs nieuwe vriendschappen te sluiten. "Het maakt je interessanter. Mensen met hobby's doen ervaringen op die ze met anderen kunnen delen en hebben iets te vertellen. Ze hebben ook gespecialiseerde kennis die ze kunnen delen met anderen mensen die ook geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen als zij."

Een studie door de website Telegraph toonde aan dat ouderen die ten minste één hobby hebben een betere kwaliteit van leven hebben. "Hobby's zoals lezen, sociale activiteiten of reizen, dingen die mentaal aantrekkelijk en plezierig zijn, houden je intellectuele vaardigheden op peil en verhogen de mentale gezondheid van gepensioneerde, melden Canadese wetenschappers", aldus informeert de Telegraph. Klinisch psycholoog dr. Larry Baer voerde deze studie uit aan de Concordia University in Montreal.

Enkele voorbeelden uit de praktijk

Er zijn veel hobby's waar je een beroep van kunt maken en meestal gebeurt dit wanneer er als freelancer of als eigen baas gewerkt kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die uitblinken in koken, poker spelen, fotograferen, enz.

In het geval van fotografie kan de passie voor dit werk op verschillende manieren ontstaan. De apparatuur echter, die nodig is voor een goede professionele fotosessie, is niet goedkoop. Toch zijn er verschillende manieren om als freelancer aan de slag te gaan zonder een te grote investering. Omdat fotografie namelijk zo'n populair beroep is, is er veel online leerstof beschikbaar en kan de fotograaf eerst meer vaardigheden opdoen door professionele lessen op het internet te volgen.

Een ander voorbeeld van een hobby waarvan mensen hun beroep maken is poker. Een beroemd geval is de speler Chris Moneymaker, kampioen van de World Series of Poker van 2003. Moneymaker was slechts een amateur toen hij in 2003 de grootste titel van zijn carrière won. Wat poker aantrekkelijk maakt is dat er een grote verscheidenheid aan evenementen wordt georganiseerd, wat het mogelijk maakt om zich als professional of amateur te specialiseren in verschillende soorten toernooien. Naast Moneymaker zijn er nog veel andere voorbeelden van amateurs die professioneel zijn geworden en carrière hebben gemaakt in hun pokerhobby.

Een ander voorbeeld van een hobby waarvan je gemakkelijk je beroep kan maken is videobewerking. Wat het benodigde hardware betreft, is er slechts een goede computer nodig om dit werk uit te voeren en daarom zijn er ook veel mensen die werkzaam zijn in allerlei branches op het gebied van video editing. Er is veel vraag naar dit werk, vooral omdat contentproducenten op Youtube blijven groeien. Een goede video editor die van deze hobby z'n carrière maakt, zou zelfs een professioneel bureau kunnen beginnen en andere editors in dienst kunnen nemen.

Wees voorbereid om hard te werken

Doen wat je leuk vindt verandert natuurlijk niets aan het feit dat je je werk net zo professioneel moet uitvoeren als je zou doen bij elke andere baan. Het is hard werken om beroepshobbyïst te worden. "Alleen omdat je bedrijf om je passie draait betekent dat niet dat alles vanzelf over rozen gaat, noch zal het noodzakelijkerwijs plezierig of bevredigend zijn", zegt Peter James Lovisek, CEO van Fossil Realm. Bovendien is de concurrentie in de fotografie- of horecabranch erg groot en om een vooraanstaande professional te worden, zal je bovengemiddeld moeten presteren in verschillende aspecten van het werk.

Een beroep kiezen is nooit gemakkelijk en het is de droom van velen om van hun hobby hun beroep te maken. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat niet alles zomaar koek en ei is en dat wie deze weg kiest zich bewust moet zijn dat er hard gewerkt moet worden.

Meer berichten