Afbeelding

Inspiratie voor duurzamer leven door Lotte Blesgraaf

2 okt, 20:34 Ingezonden Heiloo

Duurzaam is helemaal hot, er ontstaan hippe koffietentjes, groene festivals, gemeentes maken plannen om hun gemeente zo groen/duurzaam mogelijk te maken etc. Toch wordt het nog erg vaak geassocieerd met de geiten wollen sok en suggereert het woord duurzaam dat het vaak ook duur is.

Deze vooroordelen kom ik vaak tegen. Zelf zie ik mezelf niet als grote groene wereldverbeteraar, maar als ik vertel hoe ik leef, komt het blijkbaar wel zo over! Wat doe ik dan wat zo gek is? Nou, ik eet geen dierlijke producten (oftewel veganistisch), koop mijn kleding tweedehands of ik laat het vermaken en als ik nieuw koop is het bio en Fairtrade, ik koop zo min mogelijk plastic verpakkingen, eet  alles biologisch en ik maak zelf verzorgingsproducten (zoals, gezichtsscrub of handzeep).  
Het is ook eigenlijk best veel als ik het zo opschrijf, maar gek? Ik vind van niet. Is het gek om een schoon milieu te willen zodat de aarde voor mijn kinderen ook een mooie schone plek is, is het gek om geen troep in mijn lichaam te gooien waar ik ziek van kan worden of is het gek dat ik de voedingsindustrie niet ondersteun om dieren op wrede wijze te houden en vermoorden? Nee, ik denk dat er weinig mensen dit gek zullen vinden! Wel snap ik dat het moeilijk kan zijn om oude gewoontes om te gooien of dat je je afvraagt of jij als persoon de wereld kunt 'redden' of veranderen. Dan denk ik altijd aan een Afrikaanse uitspraak. 'Als je denk te klein te zijn om verschil te kunnen maken, probeer dan eens te slapen met een mug op je kamer.' Bovendien heb ik gemerkt dat het veranderen van 1 kleine gewoonte vaak een domino effect veroorzaakt of dat je anderen inspireert. Het heeft dus vaak wel degelijk zin!

Wat zou jij kunnen doen om duurzamer te leven? Er zijn zoveel leuke kleine dingen te bedenken. Denk aan het kopen van biologische producten, het scheiden van je afval, tweedehands kleding kopen ipv nieuw, minder producten kopen met plastic verpakkingen of 1 dag in de week geen vlees of vis eten. Veel mensen denken dat duurzaam leven niet haalbaar is omdat het te duur is. Biologische producten bijvoorbeeld zijn in de regel ook duurder, dit omdat het telen van biologische producten vaak een kwetsbaarder proces is. Je kunt echter ook biologisch kopen zonder het veel meer kost. Je kunt besluiten om minder of geen vlees of vis te eten, en als je dan vlees of vis eet om dat dan biologisch te doen. Zo heb je ongeveer dezelfde kosten aan vlees per week. Bovendien kun je de groenten bij lokale telers aan de weg kopen of je sluit je aan bij een groenteclub bij jou in buurt. (www.bioromeo.nl)  Een laatste tip is dat je rekening houdt met het seizoen, eet tomaten en klein fruit in de zomer, kool en appels in de winter etc. Op internet zijn talloze kalenders te vinden met daarop de seizoensgebonden producten. Ook zijn er een heleboel websites met ontzettend lekkere vegetarische recepten, zodat je best wat minder vlees kunt eten zonder het te missen! (bijv. www.miss-bean.nl ) Wat kleding betreft zijn er ontzettend leuke tweedehands winkels, kun je biologisch katoen kopen bij bijna elke winkel (controleer dan wel even van tevoren hoe het beleid van de winkel is wat betreft slavernij, niet alle winkels zijn daar transparant in) en er zijn zelfs plannen om een kleding bibliotheek te openen in Alkmaar. In Amsterdam is deze al te vinden! (kijk voor meer informatie op de facebook-pagina 'de kledingtuin'alkmaar). Een laatste leuke tip is om er een sport van te maken om je spullen zonder verpakking te kopen. Emily Jane leeft zonder afval te produceren. (http://levenzonderafval.blogspot.nl/  ) Zij gaat met haar lege potten zakjes naar de kaasboer, notenboer, bakker etc. etc. Op deze manier steunt ze ook nog eens de lokale ondernemers! Twee vliegen in een klap dus! Kan een beetje gek zijn de eerste keer, maar bedenk maar dat het de verkoper ook geld scheelt aan verpakkingsmateriaal!

Hopelijk heb ik je hiermee geïnspireerd en overtuigd van het feit dat duurzaam niet moeilijk hoeft te zijn en zelfs leuk! Heb jij ook leuke ideeën om jouw leven en dat van anderen duurzamer te maken? Laat het me weten!

Lotte Blesgraaf | Miss Bean


 
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief