Frank de Haan heeft een passie voor gitaren
<p>Frank bouwde zijn eerste gitaar in de schuur van zijn ouders.</p>

Frank bouwde zijn eerste gitaar in de schuur van zijn ouders.

(Foto: )

Frank de Haan heeft een passie voor gitaren

HEILOO - Heilooër Frank de Haan had van jongs af aan al een passie voor gitaren. Inmiddels heeft hij twee succesvolle internationale bedrijven: Stoney Creek Guitars en The Dutch School of Guitar Making. En wat doe je dan als de wereld in lockdown gaat? Frank besloot om een reisgitaar te ontwerpen en te bouwen. Het resultaat is een 24.65 inch schaal gitaar die prima in een rugzak past. Een mooie aanvulling op het assortiment.

Frank had al vroeg een liefde voor gitaren. “Mijn eerste gitaar bouwde ik in de schuur van m’n ouders," vertelt Frank. "Van een stuk hout knutselde ik met bijeengeraapt timmergereedschap een instrument in elkaar dat weliswaar handmade was, maar daarmee nog niet per se een collector's item. Vijf jaar lang bouwde ik stug door, tot ik in 2003 besloot les te nemen bij gerenommeerde gitaarbouwers in Engeland en Amerika.”

Frank liep daarvoor stage bij de de Galloup School of Guitar Making in Amerika. Dat dat een succes was, mag duidelijk zijn. In 2009 kreeg hij een aanstelling als gitaarbouwer bij Patrick James Eggle in Engeland, waar hij tot begin 2013 gitaren bouwde voor gitaristen als Frank Turner, Dave Hill (Slade) en Gareth Pearson. Supergaaf, dat zijn nog eens grote namen! “Voor bekende mensen iets maken is best tof hoor, zeker als je ze op je eigen gitaar ziet spelen. Maar het is net zo leuk om iets te maken voor een lokale gitarist die ermee in Café de Wit staat”, lacht Frank.

Inmiddels weet Frank als geen ander hoe een gitaar in elkaar hoort te zitten en hoe de energie van een stuk hout effect kan hebben op de klank. Deze waardevolle kennis deelt Frank sinds begin 2013 vol enthousiasme via zijn eigen bedrijf: The Dutch School of Guitar Making: “Dit is een school voor iedereen die net als ik gefascineerd is door gitaren en zijn of haar instrument zelf wil (leren) bouwen.”

Ondertussen heeft Frank ook nog het bedrijf Stoney Creek Guitars opgericht in samenwerking met Ruben van der Kleij. Dit bedrijf met internationale ambities bouwt momenteel vijf verschillende modellen gitaren. “We hebben besloten om ambachtelijk te werken en alles met de hand te maken. Onze gitaren vallen op door hun opmerkelijk prettige speelgemak, gebruik van bijzondere houtsoorten en authenticiteit. Elke gitaar is uniek en gebouwd met vakmanschap en uitzonderlijke aandacht voor detail. Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om je eigen gitaar te ontwerpen, de zogenaamde special builts!

Hoe Frank de toekomst ziet? “Voor de toekomst hoop ik dat we de combinatie van cursussen aanbieden en zelf bouwen zo kunnen houden en misschien een klein beetje groeien met iemand in vaste dienst. Ik heb vooralsnog niet de ambitie om heel groot te groeien. Ik houd het liever persoonlijk!”

Tekst: Ilse Bloemendal

Meer berichten