Foto: Ruben Noom

Hitte in Heiloo

HEILOO - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen maandag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Net als in de rest van Nederland is het ook in Heiloo al een geruime tijd warm en droog.


In het hitteplan staan een aantal tips, zoals:
- Drink voldoende water, ook als je geen dorst hebt;
- Zorg voor koelte; draag dunne kleding en zoek de schaduw op;
- Probeer de woning koel te houden, als het kan door zonwering, airconditioning of ventilators;
- Zorg voor elkaar; houd een extra oogje in het zeil bij kwetsbare ouderen en andere mensen die hulp kunnen gebruiken;
- Probeer uitdroging en oververhitting te voorkomen.

Een woordvoerster van de gemeente benadrukt met name de zorg voor elkaar. "Je gaat er vanuit dat de meeste mensen uit zichzelf hun tempo en gewoonten wel aanpassen aan de aanhoudende warmte." Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Wanneer je graag in natuurwater zwemt is het verstandig om goed na te gaan of er geen blauwalg is geconstateerd. Door het warme en droge weer neemt de waterkwaliteit af. Door de aanhoudende droogte is ook de kans op natuurbranden groot, denk maar aan de recente branden in de duinen bij Heemskerk en de bermbranden langs de A9.

PWN heeft opgeroepen om wijs met water om te gaan en bijvoorbeeld de tuin niet meer te sproeien. Bij warm en droog weer slinkt de voorraad snel en wordt het voor PWN moeilijker om de kwaliteit van het drinkwater vast te houden. Met name tussen 06.00 en 09.00 en tussen 19.00 en 23.00 is het waterverbruik erg hoog.

Voor meer informatie: www.rivm.nl, www.zwemwater.nl, www.pwn.nl

Meer berichten