Afbeelding

Ontdek de geschiedenis en betekenis van de Herenweg bij Huys Egmont

Nieuws

EGMOND AAN DEN HOEF - Op 8 mei wordt het nieuwe seizoen bij Huys Egmont in Egmond aan den Hoef feestelijk ingeluid met een boeiende expositie die de rijke geschiedenis van de Herenweg belicht. In samenwerking met Museum Het Sterkenhuis en vier historische verenigingen wordt deze belangrijke verbindingsweg in de spotlights gezet.

De Herenweg, een eeuwenoude route die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen, diende als cruciale verbinding tussen steden, dorpen en kastelen. Langs deze weg werden eeuwenlang goederen en handel vervoerd, waardoor het een essentiële rol speelde in de ontwikkeling van de regio. Door pittoreske plaatsen zoals Castricum, Bakkum, Egmond-Binnen, Rinnegom, Egmond aan den Hoef, Wimmenum, ’t Woud, Bergen en Schoorl te verbinden, heeft de Herenweg niet alleen een functionele maar ook een schilderachtige charme behouden, geliefd bij zowel bewoners als toeristen die op zoek zijn naar een rustige reis door ons prachtige landschap.

De expositie “Herenweg: Vroeger & Nu” presenteert prachtige foto’s uit verschillende dorpen en buurtschappen, afkomstig uit de archieven van Historisch Egmond en het Regionaal Archief Alkmaar. Daarnaast worden bezoekers getrakteerd op een selectie van historische zwart-witfoto’s, ooit vastgelegd door Armando Jongejan in de jaren ‘90, waarop de bewoners van de Herenweg te zien zijn. Deze combinatie van beelden neemt bezoekers mee op een nostalgische reis door de tijd, waarbij velen zich zullen laten meevoeren door een golf van herkenning.

De vruchtbare samenwerking heeft niet alleen geresulteerd in deze tentoonstelling, maar ook in de ontwikkeling van een fietsroute langs interessante plekken aan de Herenweg in onze gemeente. Routekaarten voor deze sfeervolle fietstocht zijn verkrijgbaar bij verschillende deelnemende organisaties.

Het bezoekerscentrum Huys Egmont, gelegen aan Slotweg 46 in Egmond aan den Hoef, verwelkomt bezoekers van woensdag tot en met zondag, van 13.00 uur tot 16.00 uur. Kom langs en laat je meevoeren op een boeiende ontdekkingstocht door de rijke geschiedenis van de Herenweg.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant