Afbeelding

Massale broederstrijd op Golfclub Heiloo

Sport

HEILOO - 'The Battle of the Lagelaan' is een nieuwe wedstrijd tussen 'golfend' Heiloo en Limmen. Bijna 100 golfers gaan in het weekend van 5 en 6 oktober de strijd met elkaar aan. 

Het noordelijker gelegen Heiloo krijgt hierbij hulp van onder meer Alkmaar, Egmond en Heerhugowaard en het zuidelijker gelegen Limmen roept versterking in bij onder meer Akersloot, Heemskerk en Castricum. De scheidslijn is de Lagelaan, de toegangsweg naar Golf- en Countryclub Heiloo, precies op de grens tussen Heiloo en Limmen.

Informele competitie
Deze massale broederstrijd is een nieuw initiatief van de bloeiende golfclub in Heiloo. De wedstrijd is een vervolg op een informele competitie die al een paar jaar wordt uitgevochten tussen twee groepen golfers uit Heiloo en Limmen. "Wij spelen iedere zondagochtend met een groep vrienden uit Limmen, zomer en winter'', vertelt de 62-jarige Dirk van der Steen, de captain van Team Zuid. Een keer per jaar speelt deze groep tegen een vergelijkbare groep golfers uit Heiloo, ook allemaal leden van de golfclub. "Het was een wisselbeker'', zegt Van der Steen. "Maar dat is het niet meer. Limmen heeft de laatste jaren dik gewonnen.''

De wedstrijd tijdens het eerste weekend van oktober is niet informeel meer, maar wordt groots aangepakt. Zowel op zaterdag als zondag spelen 24 teams van twee spelers tegen elkaar. De ene speler van het team is lid van de golfclub, de andere een gastspeler, maar wel wonend in de juiste regio. De wedstrijd is live te volgen, omdat ieder team via een app na elke hole zijn score moet doorgeven. De scores zijn online te volgen en ook zichtbaar op de golfbaan, op een groot elektronisch scorebord.

Beide captains zijn strijdbaar, maar laten zich niet verleiden tot politiek incorrecte uitspraken over de tegenstanders. "Als ik vroeger met Jong Holland een uitwedstrijd speelde, was het soms de jongens uit de stad tegen de boeren uit de polder'', zegt Gerjon Rooker uit Alkmaar, de 60-jarige captain van Team Noord. "Met golf heb je die verschillen niet. Maar ik vind het wel mooi dat de inschrijvingen voor Team Noord veel sneller vol waren dan voor Team Zuid.''

Een auto voor een hole-in-one 
Flink wat leden van de golfclub sponsoren met hun bedrijven deze wedstrijd. Captain Dirk van der Steen, eigenaar van het gelijknamige autobedrijf uit Limmen, doet ook een duit in het zakje. Hij stelt een auto beschikbaar voor de golfer die het dit weekeinde lukt om een hole-in-one te maken, wat zeer zelden voorkomt maar niet onmogelijk is. De winnaar moet dan het golfballetje (doorsnede 4 centimeter) precies 153 meter verderop in één keer in een gaatje van minder dan 11 centimeter slaan.

Volgens cijfers op de website van de Nederlandse golffederatie is de kans dat een recreatie-golfer zo'n 'ace' slaat 1 op 33.000. Maar statistieken zeggen niet alles. Douglas Roos van Raadshooven, een van de beste spelers van de club uit Heiloo, heeft het al drie (!) keer gedaan op hole 8. "Daarom hebben we voor deze wedstrijd niet voor hole 8 gekozen, maar voor hole 3 en zetten we de vlag op een extra moeilijke plek'', zegt Van der Steen.

Publiek is welkom!
Geïnteresseerden zijn als toeschouwer beide dagen welkom op de golfclub aan de Lagelaan in Heiloo. Het terras van de brasserie heeft uitzicht op meerdere holes. De gemeenten nemen deze wedstrijd serieus, zo blijkt uit het programma op zondagmiddag. Zowel burgemeester Romeyn van Heiloo als burgemeester Mans van Castricum zijn bereid gevonden de prijsuitreiking te verzorgen. De een zal een winnaarsspeech mogen houden, de ander zal als verliezer de winnaar moeten feliciteren. Want bij een gelijke eindstand volgt een play-off tussen de beide captains, die net zo lang door moet gaan totdat één van de twee een hole heeft gewonnen.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant