Afbeelding

Atletiekvereniging TRIAS bestaat vijftig jaar

Sport Heiloo

In Heiloo wordt al lange tijd atletiek beoefend. Al voor de oorlog was de gymnastiekvereniging DOVES (door oefening vlug en sterk) aktief. Centraal punt was het Heiloër bos waar op het zogenaamde paardenlandje werd gestoten, gegooid, gesprongen en gelopen.

De echte opleving vond in 1965 plaats, toen de gemeente Heiloo besloot een 400 meter sintelbaan aan te leggen op de plek waar TRIAS nu nog is gevestigd. Toen ontstond ook de fusie met twee Alkmaarse atletiekverenigingen, AVA en Olympus. De eerste had een algemeen karakter, de tweede had alleen katholieke leden. Vreemde tijd toch.

In de beginjaren kende de baan nogal wat problemen zoals wateroverlast en mankementen aan de installatie voor het polsstokhoogspringen.  Maar vanaf 1968 was alles onder controle, werden er wedstrijden georganiseerd en kon de vereniging bloeien. Het ledental groeide en er werden prestaties van formaat geleverd. Tineke van Wonderen werd Nederlands kampioen en was een fenomeen op de middenafstand. Hardlopers als Joop Smit, Bert de Groot, Gerrie Zwart en de Hopmannen waren landelijk bekend en wonnen menig prijs.

In september 1991 werd een nieuwe mijlpaal bereikt toen TRIAS als een der eerste verenigingen in Noord Holland kon gaan beschikken over een kunststofbaan.  In 2007 werd het nieuwe clubhuis gerealiseerd, in nauwe samenwerking met de gemeente.  Uit eigen middelen en steeds gebruik makend van sponsoren is allerlei materiaal aangeschaft van een polshoogbak tot hoogspringkussens en van een discuskooi tot een krachthonk.

Inmiddels is TRIAS nog steeds een bloeiende vereniging met ongeveer 500 leden. Jong en oud doen er aan atletiek. Sommigen zeer fanatiek en op hoog niveau. Zo werd Lisanne de Witte dit jaar Nederlands kampioen op de 800 meter.  Op de 400 meter werd zij tweede van Nederland en haar zus Laura derde. Maar ook voor de minder fanatieken is er plaats. Sport om gezond te blijven en voor de lol. Dat is allemaal mogelijk dankzij de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers en trainers

Op 16 april aanstaande wordt het vijftig jarig bestaan groots gevierd, onder het motto: "Op naar de honderd".

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio