Foto: Linda van Rozendaal

U stemt toch ook?!

  Politiek

HEILOO - Morgen, woensdag 20 maart 2019 mag Nederland - en dus ook Heiloo - naar de stembus voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen. Maar wat regelt de provincie en het waterschap nou eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk dat ook u naar de stembus gaat?

U stemt toch ook?
Alle kiesgerechtigden mogen 20 maart hun stem uitbrengen. U stemt toch ook? Het recht om te stemmen is de basis van onze vrijheid en democratie. Dankzij dit recht mag iedereen een mening hebben en geven. Maar waar stemt u nou precies voor tijdens deze verkiezingen?

Provinciale Staten
Door uw stem uit te brengen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen oefent u invloed uit op de wijze waarop uw provincie wordt bestuurd. Bovendien kiezen de Provinciale Staten de Eerste Kamer. Indirect brengt u daar dus ook uw stem voor uit. Maar wat regelt de provincie nu eigenlijk? Kort gezegd houden de Provinciale Staten zich bezig met: ruimte, provinciale wegen, regionale omroep, natuur en water, streekbussen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de provincie beslist waar windmolens geplaatst worden, waar boeren een bedrijf mogen vestigen en waar woningen en natuurgebieden komen. Ook zorgt de provincie voor de provinciale wegen, de zogenoemde N-wegen. Samen met de waterschappen zorgt de provincie voor de dijken, natuurgebieden en gezond zwemwater.

Het waterschap
Nederland telt 21 waterschappen. Onze regio valt onder het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De waterschappen zorgen voor schoon water in meren en sloten en voor voldoende water. Ook zorgen zij ervoor dat Nederland niet overstroomt. Daarnaast houdt het HHNK zich onder andere bezig met het beperken van wateroverlast en watertekort, wegen, crisisbeheersing en educatie.

Op wie stemt u?
Wanneer u nog niet weet op welke partij u moet stemmen, kunt u een stemwijzer invullen op www.noord-holland.stemwijzer.nl en www.hhnk.mijnstem.nl om te achterhalen wat uw politieke voorkeur is.

Leuk om te weten: op de kandidatenlijst van de kieskring Haarlem, waaronder ook Heiloo valt, zijn drie plaatsgenoten terug te vinden, namelijk:
Esther Rommel, nummer 5 op de lijst van de VVD
Hein Korthouwer, nummer 46 op de lijst van het CDA
Peter Boers, nummer 5 op de lijst van de ChristenUnie

Provinciale Statenverkiezingen & waterschapsverkiezingen op woensdag 20 maart 2019. U stemt toch ook?

Bron: verkiezingskrant Prodemus / www.noord-holland.nl / www.hhnk.nl

Meer berichten