Afbeelding
Foto: Uitkijkpost Media bv

Heb jij iets met 29 februari?

Nieuws

Dit jaar is een schrikkeljaar en dus heeft de maand februari dit jaar 29 dagen.

Oproep!
Heb jij iets met 29 februari? Ben je jarig op die dag, of getrouwd? Heb je er een leuk verhaal over? Stuur dan een e-mailbericht naar redactie@uitkijkpost.nl Als je dit voor vrijdag 23 januari 12.00 uur doet, is er voldoende tijd om contact met je op te nemen. En wie weet staat jouw schrikkelverhaal dan wel in de Uitkijkpost van woensdag 28 februari. 

Schrikkelweetjes
- Waarom is er eigenlijk een schrikkeljaar? Om een baan rond de zon te maken heeft de aarde 365 dagen en 6 uur per dag nodig, een tropisch jaar. Daar komen we niet aan met 7 maanden van 31 dagen, 4 maanden van 30 dagen en 1 maand van 28 dagen. Om dat te compenseren hebben we eens in de 4 jaar (4 x 6 uur = 24 uur) een schrikkeldag.

- Wat als je jarig bent op 29 februari? De verjaardag van een ‘schrikkelkind’ wordt op 28 februari of op 1 maart gevierd. Juridisch gezien is een schrikkelkind pas een jaar ouder op 1 maart.

- Waarom heet het schrikkeldag? Het eerste deel van het woord schrikkeljaar of schrikkelmaand is afgeleid van het werkwoord schrikken. Maar dan wel van de verouderde betekenis. In de veertiende eeuw betekende schrikken namelijk ‘opspringen’ of ‘een grote stap of sprong nemen’. Een schrikkeljaar is dus eigenlijk een jaar dat een grote stap neemt, of verspringt.  

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant