Afbeelding

Integreren: ja - kaaskop: nee

Human Interest

HEILOO - De jongeren van de huiswerkgroep van Heiloo voor Elkaar gingen in de herfstvakantie naar de bioscoop.

Deze jongeren met vluchtelingachtergrond krijgen huiswerkbegeleiding in de bibliotheek. In de schoolvakanties is er steeds tijd voor een verzetje. Vorige week ging de groep naar Alkmaar voor een pizza en een bioscoopbezoek. De pas uitgebrachte film, 'De belofte van Pisa', was herkenbaar en confronterend. In deze film speelt Sam, een puber met Marokkaanse ouders, de hoofdrol. Zijn oudere broer voor wie het leven niet makkelijk loopt, gebiedt hem te gaan leren en een diploma te halen. Sam doet dit en ontmoet daarbij alleen Nederlandse leeftijdsgenoten. Met een Nederlands meisje met rijke ouders krijgt hij een liefdesrelatie en hij leert stevig door. Uiteindelijk slaagt Sam cum laude voor het muzieklyceum en hangt de Nederlandse vlag met tas uit het raam. Dit wordt hem door zijn broer niet in dank afgenomen: hij is te veel kaaskop geworden.

De huiswerkgroep beoordeelde de film zeer verschillend. 'Nog nooit zo'n slechte film gezien', was de reactie van een jongen. Een meisje zei dat ze veel van de film geleerd had. In een verder gesprek bleek dat allen verder wilden leren om straks te kunnen werken. Geen van allen wilde helemaal vernederlandsen. De eigen cultuur behouden, vooral het geloof, is belangrijk voor hen. Integreren gaat de jongeren vast lukken, maar kaaskoppen worden ze niet.

De huiswerkbegeleiding wordt georganiseerd door de vrijwilligers van Heiloo voor Elkaar in samenwerking met de bibliotheek.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant