De Vredesmaaltijd 2019 werd druk bezocht.
De Vredesmaaltijd 2019 werd druk bezocht. Foto: STiP Fotografie

"Vrede begint in je huis en in je straat"

Human Interest

HEILOO - Burgemeester Hans Romeyn opende vrijdag 27 september de Vredesmaaltijd 2019 in het Willibrordushuis, dat opnieuw belangeloos de deuren heeft opengezet. "Vrede begint in je eigen huis en in je eigen straat," zegt de burgemeester. "Wees aardig voor de mensen in je gezin en voor je buren!"

Ilsan (een Nederlandse tiener van Somalische afkomst) bedankt Kringloopwinkel X op X voor het uitlenen van borden en bestek, waardoor nu geen wegwerpplastic meer nodig is. Albert Heijn 't Loo heeft weer gezorgd voor gratis koffie, thee en frisdrank. Nieuw is de fruitsalade, die een plaatsje heeft gekregen op de lange tafels vol heerlijkheden uit allerlei landen. De gerechten zijn door de deelnemers zelf meegebracht, en ruim 150 mensen uit Heiloo (vrijwilligers, vluchtelingen, andere nieuwkomers en andere belangstellenden) genieten ervan.

Nederlandse vrienden
Zoals Mohammed en Jan. De Syrische Mohammed woont nu twee jaar in Nederland. Hij is heel blij met de Nederlandse lessen van Jan, en Jan vindt het leuk om van Mohammed een paar woorden Arabisch te leren. Er wonen meer Syriërs in Heiloo. Mensen uit Azerbeidzjan zijn zeldzamer. Hasan (30) heeft nog geen landgenoten ontmoet, behalve zijn eigen ouders en broertje. Hasan woont nu 10 jaar in Nederland en is chauffeur van een personenbusje voor schoolkinderen en senioren. "Dus ik spreek veel Nederlandse mensen. Ik heb ook Nederlandse vrienden, Peter en Margré. Zet je hun namen in de krant? Dat zullen ze leuk vinden!"

Iedereen telt mee
Fadi kwam zes jaar geleden uit Irak. Hij studeert HBO Medisch Laboratoriumonderzoek. Voor zijn afstuderen gaat hij in het AMC een nieuwe manier ontwikkelen om schildklieraandoeningen aan te tonen. Zijn moeder Faeqah ontwikkelde in Nederland een passie voor bloemschikken en heeft nu betaald werk in een bloemenwinkel.

Herry is huiswerkbegeleider bij Heiloo voor Elkaar. Daarnaast leest zij met vrouwen die in hun eigen land altijd thuis waren en niet naar school mochten. "Voor sommigen is het inburgeringsexamen echt te moeilijk. Maar ze zijn dankbaar voor alle lessen die ze krijgen. En daar word ik weer blij van! Bij Heiloo voor Elkaar telt iedereen mee." DiFiorentina heeft voor het traditionele toetje gezorgd, er is een tombola gehouden, en Sidona (11 jaar, uit Eritrea) heeft verteld hoe fijn ze het vindt om in Nederland te wonen. Het is tijd om naar huis te gaan. Volgend jaar is er weer een Vredesmaaltijd! Tot die tijd is er www.heiloovoorelkaar.com

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant