De kinderen gaan weer naar school, maar moeten wel over de rivier.
De kinderen gaan weer naar school, maar moeten wel over de rivier. Foto: aangeleverd

'Weer naar school', ook in Nepal

Human Interest

HEILOO - René Veldt van Stichting Veldwerk vertelt in onderstaand artikel over de stand van zaken van hun veldwerk in Nepal. 

"Hallo lezers, even een stukje Veldpost op de valreep, want ik ben weer onderweg naar ons Veldwerk in Nepal. De moesson aldaar is nu bijna voorbij en het werk roept weer.

'Wij gaan weer naar school' is de campagne in Nederland, maar ook in Nepal willen de kinderen naar school! Maar dat lukt velen niet bij gebrek aan schoolgeld; er is bij hen thuis net genoeg om te eten en vaak dat niet eens. Armere families kunnen het schoolgeld dus helemaal niet opbrengen en dat is de reden dat Stichting Veldwerk samen met haar lokale partner Educational First Foundation (EFF) ouders helpt om hun kinderen wel op school te krijgen.

Stichting Veldwerk is al 18 jaar actief om deze kansarme jongeren te helpen en ze via scholing een beroep te leren, zodat ze hogerop komen en zelfredzaam worden. De kinderen waar Stichting Veldwerk (SVN) zich voornamelijk op richt, komen meestal uit de lage kaste van de maatschappij, de zogenaamde 'onaanraakbaren'. SVN legt hierbij de nadruk op educatie van meisjes.

De resultaten zijn overweldigend. Veel leerlingen hebben hun diploma behaald met behulp van Stichting Veldwerk. Met hun diploma en een betaalde baan trekken deze jongeren vaak hun hele familie mee uit de uitzichtloze omstandigheden op weg naar een beter bestaan. Hier zijn wij uiteraard erg blij mee. Ook anders getalenteerde jongeren die aanvankelijk kansloos waren, krijgen via EFF een kans waarmee ook zij nu goede resultaten behalen op school, en daarmee verder kunnen in de maatschappij. Onze lokale partner EFF stuurt dit gehele programma aan en controleert de voortgang van de leerling minimaal 4x per jaar. Per jaar stromen er 10 à 15 studenten uit met een vakdiploma op zak, en daardoor ontstaat er ruimte voor andere kinderen die naar school willen. Om dat mogelijk te maken zoeken wij nog sponsors die ons hierbij willen helpen; het kost gemiddeld per student € 350 per jaar. Als u ook een student wilt helpen, krijgt u van ons 4x per jaar een update over de voortgang van deze student.

De eerder door Stichting Veldwerk opgezette scholen, de zo genoemde day- en healthcarecentra in de bergdorpen, worden nu na 15 jaar overgenomen door de Nepalese overheid, dus een van onze doelen is behaald ('Hulp is pas effectief als het duurzaam is'). Nu richt Stichting Veldwerk zich primair op educatie, op kinderen die een vakdiploma willen behalen om daarmee zichzelf, hun gezin en de Nepalese maatschappij zelfredzaam te maken. Zij gaan naar school, helpt u ons mee?"

Voor meer informatie of doneren zie www.stichtingveldwerk.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant