Volop diversiteit zowel om als op de tafel
Volop diversiteit zowel om als op de tafel Foto: Joop Tulp

Vredesmaaltijd 2022: Samen genieten van wat de wereld biedt

Algemeen

HEILOO - De Vredesmaaltijd van Heiloo voor Elkaar wordt een begrip in Heiloo. In het Willibrordushuis was er vrijdag 23 september jl. weer een hartelijk welkom voor alle nieuwkomers en alle vrijwilligers die hen helpen bij het opbouwen van hun nieuwe leven. Velen hebben, zoals de traditie wil, eten meegenomen, en zo komt de lange tafel vol te staan met allerlei gerechten uit allerlei landen. Koffie en frisdrank zijn, ook traditiegetrouw, geschonken door Albert Heijn.

Het buffet wordt dit jaar geopend door Khadija (20, verpleegkundige in opleiding). Daarna is het woord aan burgemeester Mascha ten Bruggencate: “We komen samen genieten van wat de wereld te bieden heeft.” Kinderburgemeester Maurits van Schouten is er ook bij. Even later hebben de beide burgemeesters een bordje volgeschept (doordat Keer op Keer aardewerken borden heeft uitgeleend, wordt vanavond veel afval bespaard). Wat vindt Mascha van haar eerste Vredesmaaltijd? “Gezellig! En lekker! En mooi dat er zoveel diversiteit is, op tafel en eromheen.” Maurits vertelt over de inclusiviteit bij hem in groep 8. Drie van zijn klasgenoten zijn niet in Nederland geboren. “Maar die horen er gewoon bij. Weet je wat ik trouwens raar vind? Als een potlood ‘huidskleur’ is, is het altijd lichtroze. Dat kan toch eigenlijk niet?”

Vanavond zijn er opvallend veel jongeren aanwezig. Zoals brugklasser Sidona (13) uit Eritrea. Haar vriendin Sadin (11) uit Syrië zat zes jaar geleden bij haar in de Taalklas. Nu spreken ze Nederlands alsof ze nooit anders hebben gedaan. Yobet (11) is het zusje van Sidona en zit bij Sadin in de groep. Wat doen de meiden na schooltijd? “Voetballen!” klinkt het in koor. Een eindje verderop staat Maria (13) uit Afghanistan. Ze zit in de tweede klas van het Murmellius. Haar vader is elektricien, en haar moeder werkt als verzorgende.

Moustafa verzorgt een muzikaal intermezzo op zijn tamur, een snaarinstrument. Moustafa leidt zelf zijn optreden in: “Niemand wil vluchteling zijn.” Maar een multiculturele samenleving biedt kansen: “Iedereen kan zijn eigen kleur toevoegen aan het schilderij.”

Ook vanavond trakteert Di Fiorentina na het buffet op ijs. Jos (75) vertelt ondertussen over zijn werk als taalvrijwilliger. Tegenwoordig begeleidt hij met veel plezier de wekelijkse taalwandeling.

De bijeenkomst wordt besloten met het Rad van Fortuin. Deelname is gratis, en veel mensen gaan naar huis met een prijsje. En met het warme gevoel dat we in Heiloo samen kunnen eten en samen kunnen leven.”

De vredestafel met gerechten uit vele landen wordt vol verwachting gedekt.
Khadija (l) en Moustafa.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant