Afbeelding
Foto: aangeleverde foto.

Nieuw boek over 100 jaar archeologie van Heiloo

Algemeen

HEILOO - Eind oktober verschijnt bij Archeologisch museum Baduhenna het boek “Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo”. Een uniek boek dat alle bijzonderheden van 100 jaar archeologisch onderzoek in Heiloo bundelt.

In 1921 werd de eerste archeologische vondst in Heiloo gedaan; een aantal weefgewichten en brokken leem met touwindruk van een pottenbakkersoven. De vinders realiseerden zich nog niet dat dit de start was van een lange ontdekkingstocht naar het leven op de strandwal. De interesse voor archeologie was gewekt en in de 100 jaar die volgden werden de geheimen van de vroegere bewoners langzamerhand prijsgegeven.

Het boek “Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo” bundelt de schat aan informatie die “bovengronds” is gekomen. Een schets van de eerste voetafdruk uit de bronstijd tot aan onze voetstappen in dit prachtige dorp. 

In tien thema’s schrijven archeologen wat zij tegenkwamen tijdens hun onderzoeken. Hoe zij verrast werden door bijzondere sporen en vondsten. Zij beschrijven het ontstaan van de strandwal waar Heiloo op ligt en ontdekten dat er al veel eerder in dit gebied werd gewoond dan altijd werd aangenomen. Heiloo kwam al snel op de kaart te staan als een bijzondere plaats in archeologenland. 

De amateur archeologen, zij die erbij waren, vertellen hoe zij kris kras door Heiloo op pad gingen om oude sporen te ontdekken. Zij hebben 100 jaar archeologisch onderzoek vastgelegd. De tijdlijn brengt alle locaties in beeld, een schat aan informatie die over vrijwel ieder plekje van Heiloo vertelt wat er onder je voeten ligt. 

En tot slot het verhaal van de enthousiaste vrijwilligers die het belang van de archeologie in Heiloo onder de aandacht wisten te brengen en het Archeologisch museum Baduhenna startten, waar alle informatie en veel vondsten zijn te bewonderen. 

Tentoonstelling 100 jaar archeologie in Heiloo

Tegelijk met het verschijnen van het boek “Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo” is in het Archeologisch museum Baduhenna een tijdelijk tentoonstelling te bezichtigen. 

Deze tijdelijke tentoonstelling “100 jaar archeologie in Heiloo” toont 20 van de meest kenmerkende opgravingen die in Heiloo zijn gedaan zoals; de eerste vondst uit 1921 aan de Holleweg; de opgravingen bij het Raadhuis en de Witte Kerk; de vondsten bij de Rustende Jager; in Zuiderloo; bij het afgraven van bollengrond en in de volkstuinen. De vondsten, foto’s, beschrijvingen en rapporten vertellen het verhaal en nemen u mee door 100 jaar geschiedenis. 

Een speciaal gedeelte van de tentoonstelling geeft een beeld van de ontwikkeling van Baduhenna; van kleine groep enthousiaste vrijwilligers en amateur archeologen tot een serieuze werkgroep van de Historische Vereniging Heiloo en later de Stichting Regionale Archeologie Baduhenna. Krantenartikelen, foto’s en publicaties in tijdschriften larderen het verhaal. De “jeugdhoek” van de tentoonstelling laat zien hoe enthousiast de jeugd aan het werk gaat als ze het museum komen bezoeken.

Speciale verkoopmiddagen op 30 en 31 oktober

Tijdens deze feestelijke middagen staan de koffie en thee met wat lekkers klaar, een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten. U bent van harte welkom. Er wordt een presentatie van het boek gegeven en rondleidingen langs de tentoonstelling “100 jaar archeologie in Heiloo”. Het prachtige boek is in het museum te koop en voor de kopers ligt een kleine attentie klaar. 

De prijs van het boek is €15,- (betaling contant en met pin). 

De verkoop van het boek gaat 1 november van start in de boekhandels in Heiloo en op het Landgoed Willibrordus bij het Archeologisch museum Baduhenna en bij de Verhalenkamer/ Landgoedwinkel, Kennemerstraatweg 464 Heiloo

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant