Josta en Jaap de Graaf.
Josta en Jaap de Graaf. Foto: Margreeth Anema

Jaap de Graaf schrijft boek over Heiloo - West

Algemeen

HEILOO - Niemand zal ooit meer door het dorp lopen zoals je vroeger deed, na het lezen van het nieuwe boek van Jaap de Graaf. De voormalig voorzitter van de Historische Vereniging Heiloo zocht uit hoe de eerste wijk van het Heiloo van nu tot stand kwam.

Wie weet woon je nu in de oude boomgaard van een van de 25 stolpboerderijen die Heiloo, aan de westkant van de Westerweg, rijk was. Op het pad van de woning van Jaap en Josta, die in 1948 werd gebouwd, prijkt een prachtige appelboom die stamt uit de boomgaard van de destijds gesloopte stolpboerderij De Ronge. Het echtpaar koestert het stukje historie.

‘Het Malevoort en het Baafjespolderdijkje’ staat vol met foto’s, archiefwerk, kaarten en persoonlijke verhalen van de agrariërs die hun bedrijven moesten verplaatsen. Bovendien bevat het een katern met 55 bijzondere foto’s, gemaakt door de fotografen van de HAF, de Heilooër Amateur Fotografen. Hij werd geholpen door Fred Houtenbos; als jongen kende hij de landerijen op zijn duimpje, die hij al polsstokspringend had verkend. Kortom: een meesterwerk waar Jaap twee jaar aan werkte.

De schrijfcarrière van Jaap, geboren en getogen Heilooër, startte nadat hij ruim veertig jaar voor de klas had gestaan. Na de tentoonstelling ‘Heiloo in de Oorlog’, waar enige losse eindjes aan zaten, zette hij op verzoek de oorlogsperiode op papier. Dat resulteerde in een driehonderd pagina's tellend boek.

In 2014 schreef hij een aanvulling: ‘Heiloo - Een dorp in oorlogstijd’. Jaap: “Ik kreeg een seintje van het Regionaal Archief dat ‘dossier Dekker’ na 60 jaar boven water was. De heer Dekker was in oorlogstijd het hoofd van het verzet, dat zich verzamelde in pakhuis Dekker. Het dossier van 1400 documenten wierp een apart licht op de oorlogsperiode van Heiloo.”

Daarna schreef hij een boek over de geschiedenis van de Witte Kerk. De Witte Kerk bleek een van de oudste kerken van Nederland te zijn, sommige buitenmuren stammen uit het jaar 1100. Tijdens zijn research naar deze geschiedenis stuitte hij op een ander bijzonder verhaal over Heiloo. Wat dat is? Dat houden Jaap en Josta nog even geheim.

Met trots presenteren zij nu 'Het Malevoort en het Baafjespolderdijkje'. Het eerste exemplaar wordt op 14 mei in ontvangst genomen door burgemeester Hans Romeyn. Op 15 en 16 mei wordt er tussen 14.00 uur en 17.00 uur een speciaal coronaproof verkooppunt ingericht bij het Historisch Museum op het Willibrordusterrein. Als u hier niet bij kunt zijn dan is het unieke naslagwerk verkrijgbaar bij Primera en Bruna.

“Zodra de coronamaatregelen het mogelijk maken zullen onze tientallen bronnen worden uitgenodigd voor een feestelijke boeklancering. Zonder hen had ik deze mooie verhalen niet kunnen optekenen”, aldus Jaap de Graaf.

Tekst: Margreeth Anema

De appelboom uit de boomgaard van stolpboerderij De Ronge wordt gekoesterd.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant