Bij Hans Dorrestein van Primera in Het Hoekstuk is 'Leve de boekhandel' natuurlijk ook te bestellen.
Bij Hans Dorrestein van Primera in Het Hoekstuk is 'Leve de boekhandel' natuurlijk ook te bestellen. Foto: aangeleverd

Heilooër medesamensteller van ‘Leve de boekhandel!’

Algemeen

HEILOO - Begin april vond in Deventer de presentatie plaats van ‘Leve de boekhandel!’, een boek vol aanstekelijke verhalen over ‘het theater van de literatuur’. Een van de samenstellers van de goed verkopende bundel is Jeroen Aarten uit Heiloo.

Het boek is verschenen bij uitgeverij Sunny Home, dat vorig jaar ‘De Biezen’ publiceerde, de herinneringen van Maarten ’t Hart en Mensje van Keulen aan Maarten Biesheuvel, die eerder dat jaar overleed. Beiden schreven ook een verhaal voor ‘Leve de boekhandel!’, net als twintig andere schrijvers waaronder Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Kees van Kooten, Jan Siebelink, Pieter Waterdrinker en Tommy Wieringa. Hun onderwerp? Het genot van boeken, boekhandels en lezen.

Jeroen Aarten: “Het boek is een initiatief van Kees Schafrat, eigenaar van Boekhandel Broekhuis, die vier vestigingen heeft in Twente en in februari, midden in de lockdown, een vijfde vestiging opende in Deventer. Een gewaagde stap! Om de opening van de boekhandel te vieren vatte hij het plan op voor een literaire uitgave.”

Maar hoe is de Heilooër betrokken geraakt bij de samenstelling van de verhalenbundel? “Ik ken Kees al meer dan twintig jaar. We hebben elkaar ontmoet bij een literair genootschap waarvan we beiden lid waren en hebben altijd contact met elkaar gehouden. Daar komt bij dat ik ben opgegroeid in Twente en als kind al in Boekhandel Broekhuis kwam. Onlangs polste ik Kees of hij een boekje wilde maken ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Arnon Grunberg. Dat boekje kwam er en is door mij geredigeerd. Toen vroeg Kees mij of ik als redacteur en samensteller wilde meewerken aan ‘Leve de boekhandel!’ Die kans heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen.”

Aarten heeft jarenlang als eindredacteur gewerkt bij diverse tijdschriften en is nu werkzaam bij Uitkijkpost. In het verleden heeft hij boekjes in kleine oplage laten maken van onder andere Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden en Gerrit Komrij en hij is een hartstochtelijk lezer én verzamelaar die de nodige contacten heeft in het boekenwereldje. Kees Schafrat zegt desgevraagd blij te zijn met de samenwerking: “Jeroen is een belezen en kritisch redacteur, maar bovenal een (te) bescheiden mens.” Inmiddels staan er bij uitgeverij Sunny Home meer uitgaven op stapel, waar Aarten ook aan meewerkt.

De verkoop van het prachtig vormgegeven ‘Leve de boekhandel!’ gaat boven verwachting, meldt Schafrat. “Dat geeft aan dat veel mensen hun lokale boekhandel willen steunen in deze moeilijke tijd.” Of, zoals hij schrijft in zijn voorwoord in het boek: “De boekhandel is tenslotte het theater waarin lezer, schrijver en boekverkoper elkaar ontmoeten en hun verhalen met elkaar delen.”

Jeroen Aarten hoopt dat veel mensen de weg naar de boekhandel blijven vinden. “Boeken kun je online bestellen, maar doe dat dan bij je lokale boekhandel. Zij zijn betrokken en bieden een geweldige service. Beter nog, bezoek de boekwinkel en laat je verrassen!”

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant