Ivan en Annejet.
Ivan en Annejet. Foto: Pauline Folkerts

Culturele Salon verwelkomt Annejet van der Zijl

Algemeen

HEILOO - In de tweede Culturele Salon, te volgen via een livestream, was afgelopen zondag Annejet van der Zijl te gast. De schrijfster werd in de Witte Kerk geïnterviewd door niemand minder dan Ivan Borghstijn, een van ’s lands meest befaamde boekhandelaars.

In het kwartier vóór en na het vraaggesprek speelden de twee jonge, zeer talentvolle dwarsfluitistes Lisa van Oorschot en Merel Popken op formidabele wijze werken van o.a. Beethoven, Stamitz en Köhler, maar ook het toepasselijke ‘Sonny Boy’.

‘Sonny Boy’ was het boek waarmee Annejet van der Zijl in 2004 op grote schaal doorbrak. Het was haar derde boek, na ‘Jagtlust’ en ‘Anna’, het levensverhaal van Annie M.G. Schmidt, twee boeken waarmee ze ook al opzien baarde vanwege haar soepele, levendige schrijfstijl.

De magie van het schrijven
Gezeten op comfortabele stoelen, beschikbaar gesteld door Bolten De Woonversierder, gingen Borghstijn en Van der Zijl in op de ‘magie van het schrijven’. “Het begint met informatie verzamelen,” aldus Van der Zijl. “Mijn gedachte is: ik hou van dit verhaal, hoe ga ik dit overbrengen op de lezer en hoe zorg ik ervoor dat ze doorlezen?” Om haar boeken zo levensecht mogelijk te maken, gaat ze soms ver. Zo vaarde ze mee op een boot van Antwerpen naar Midden-Amerika om te weten hoe dat voelt en te “kijken hoe het licht valt”.

“Je hebt geschiedenis en je hebt mensen,” vertelt Van der Zijl, “en die raken elkaar regelmatig. Wat doet die geschiedenis met mensen?” Zo heeft ze ook het levensverhaal van prins Bernhard geschreven. “Ik snapte bepaalde dingen niet van Bernhard. Toen dacht ik: wat nu als ik de geschiedenis van Bernhard verknoop met de geschiedenis van Duitsland? Begrijp ik Duitsland en Bernhard dan beter?”

Mensen die de livestream wilden volgen werden vooraf in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan de schrijfster. Zo kreeg ze de vraag hoe ze aan haar onderwerpen komt. “Daar loop ik tegenaan. Ik was bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk voor mijn boek over Bernhard en daar kwam ik op het spoor van de Amerikaanse prinses, waar ik ook een boek over schreef.” Soms heeft Van der Zijl zelfs het idee dat de dingen zo móéten lopen. “Je zou bijna gelovig worden van sommige toevalligheden.”

Biografie
Vorig jaar schreef Van der Zijl het Boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette’. In oktober verschijnt haar nieuwe boek ‘Fortuna’s kinderen’, waarvan ‘Leon & Juliette’ de basis vormt. “Misschien was ik nog niet klaar met het verhaal of was het verhaal nog niet klaar met mij. Ik wilde ook graag een familieverhaal schrijven over hoe generaties elkaar beïnvloeden.”

Op de vraag hoe haar eigen biografie er over enige tientallen jaren uit gaat zien, antwoordde ze kort en krachtig: “Saai!” Ze houdt haar eigen leven het liefst zo rustig en overzichtelijk mogelijk. Die rust zoekt ze hier, want sinds kort woont Annejet van der Zijl weer in de regio. Ze is geboren in Oterleek, maar verhuisde onlangs van Amsterdam naar Bergen. Deze omgeving zal Van der Zijl zeker inspireren tot nog vele mooie boeken.

De Culturele Salon is een initiatief van Bibliotheek Heiloo, Muziek- en Dansschool Heiloo, Theater De Beun en de Witte Kerk en wordt mede mogelijk gemaakt door het Herstelfonds. Via de livestream keken er zo’n 100 ‘schermen’ mee, waarbij uit een enquête is gebleken dat er gemiddeld twee personen achter één scherm zitten.  

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant