Burgemeester Hans Romeyn blikt terug op een bizar jaar.
Burgemeester Hans Romeyn blikt terug op een bizar jaar. Foto: Hans Brouwers

Burgemeester Hans Romeyn: 2020 was een bizar jaar

Algemeen

HEILOO- “Uiteindelijk komen we hieruit”, zo besluit burgemeester Hans Romeyn het interview waarin wij terugblikken op 2020. Een jaar dat bijna helemaal in het teken stond van corona en voor burgemeester Romeyn het meest bizarre jaar was in zijn carrière als burgervader van Heiloo.

De burgemeester heeft het vanzelfsprekend druk gehad met de coronacrisis, hij zit namelijk in het het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de Veiligheidsregio. Dit overlegorgaan, dat onder leiding staat van burgemeester Roemer van Alkmaar, heeft de leiding over rampen- of crisisbestrijding ten tijde van een ramp of crisis die de grens van een gemeente overstijgt of dreigt te overstijgen. Op maandag en donderdag werd er overlegd hoe het met de inwoners van de gemeente gaat en wat het effect van de maatregelen was op de regio. “Toen corona ‘normaal’ leek te worden hebben we afgeschaald maar helaas hebben wij inmiddels weer op moeten schalen”, zo legt de burgemeester uit.

Ook heeft de BUCH (de ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) zelf een vijfkoppig kernteam in het leven geroepen om de situatie in Heiloo te monitoren. Vragen die worden gesteld zijn bijvoorbeeld: wat speelt er in Heiloo en waar lopen de Boa's tegenaan? Daarnaast houdt de organisatie scherp in de gaten hoe het met het eigen personeel gaat.

Trots op gemeenschapszin
Toch was het jaar 2020 niet alleen maar kommer en kwel. Een hoogtepunt dit jaar voor de burgemeester is de gemeenschapszin van Heilooërs in tijden van corona. Hij vindt het hartverwarmend hoe mensen de handen ineenslaan. Hij noemt hierbij Esther van der Velde, die al in het begin van de corona-uitbraak ‘Coronahulp Heiloo’ oprichtte en Bram Bruin van Café de Wit, die een tas vol lokaal lekkers samenstelde om te verkopen tijdens de feestdagen.

Hij roemt onder andere de horeca voor hun creativiteit nu zij gesloten zijn en spreekt de hoop uit dat iedereen zijn hoofd boven water kan houden. Burgemeester Hans Romeyn en zijn vrouw Els laten in het weekend lekkere gerechten bezorgen van de lokale horeca, zoals veel andere inwoners van Heiloo.

Na 16 jaar afscheid nemen
De burgemeester blikt vooruit op een heel bijzonder jaar, want hij maakte op 28 september bekend dat hij per 1 juni 2021 stopt als burgemeester. “Ik had gehoopt een mooi en stabiel college te kunnen overdragen aan mijn opvolger. Gelukkig lijkt het erop dat er snel een nieuwe coalitie komt die verder bouwt aan een goede toekomst van ons mooie dorp”, zo legt de burgemeester uit.

“Ook besef ik dat veel activiteiten die wij dit jaar moesten missen niet meer terugkomen onder mijn burgemeesterschap, zoals bijvoorbeeld Timmerdorp, de traditionele nieuwjaarsreceptie of een filmavond in De Beun, dat vind ik jammer”, vertelt hij. En als mensen-mens vindt hij het ook jammer dat alles digitaal moet en er bijna geen ontmoetingen zijn. “Misschien moet ik zelfs straks wel coronaproof afscheid nemen”, aldus de burgemeester.

Maar zover is het nog lang niet en tot die tijd roept de burgemeester Heilooërs op om zich goed aan de maatregelen te houden, voor henzelf maar ook voor anderen. “De druk op het zorgpersoneel is gigantisch, zij verdienen een enorme pluim. Ook uit respect voor hen moeten wij ons goed aan de maatregelen blijven houden”, benadrukt burgemeester Hans Romeyn.

Tekst: Margreeth Anema

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant