Afbeelding

Presentatie boek over landgoed Willibrordus

Algemeen

HEILOO - In de Cultuurkoepel is vrijdag 25 september onder grote belangstelling het nieuwe boek van Dick Slagter gepresenteerd, ‘De St. Willibrordusstichting - van landgoed Ypestein tot landgoed Willibrordus’.

De voorzitter van de Historische Vereniging Heiloo, Jacob Ouderkerken, memoreerde het enorme belang van de Willibrordusstichting voor het dorp, zowel vroeger als nu. En dat is precies wat Dick Slagter hoopt te bereiken met zijn boek, een brug slaan tussen verleden en heden. Slagter heeft een bijzondere band met zijn onderwerp, want in 1960 is hij als 17-jarige zijn loopbaan in de zorg begonnen op het Willibrordusterrein, waar hij de opleiding tot B-verpleegkundige volgde.

Toonaangevend
Het terrein is destijds gebouwd op instigatie van de congregatie Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, op het terrein van het voormalige kasteel Ypestein. De Willibrordusstichting was in Nederland toonaangevend op het terrein van psychische zorg. Sommige gebouwen zijn alweer verdwenen en andere zijn bijgebouwd, want de veranderende inzichten op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg hadden ook invloed op de inrichting van het terrein. Zo stond op de plek waar nu de VVV en de Verhalenkamer staan de feestzaal, en achter het huidige ontmoetingscentrum lag het zwembad. Op de plek waar vroeger de telefooncentrale en de receptie waren, is nu Uitkijkpost gevestigd en in het laboratorium zit nu het Historisch Museum.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van zijn boek overhandigde Dick aan Jos Brinkmann van de Raad van Bestuur van GGZ NHN. In zijn voorwoord in het boek stelt Brinkmann terecht de vraag: ‘Wie kent de Willibrordus niet?’ Toch toonde ook hij zich uiterst verrast door wat Dick allemaal aan interessant materiaal heeft weten op te diepen. Op het terrein en in de gebouwen zijn talloze soms verborgen plekken te vinden die getuigen van een roemrijk verleden. Brinkmann kenschetste het boek dan ook als “een gedegen en wonderbaarlijk werk”.

Signeersessie
Dick Slagter zelf hoopt dat zijn boek niet alleen belangwekkend zal zijn vanuit historisch perspectief, maar dat het ook zal worden gebruikt als naslagwerk. Het boek vol prachtige foto’s kost € 16,50 en is te koop bij o.a. Primera, Bruna en bij de Historische Vereniging. Op zaterdag 26 en zondag 27 september signeerde Dick zijn boek in het Historisch Museum, waar ook een tentoonstelling is te bezichtigen over de Willibrordusstichting. In het archeologisch museum Baduhenna (ook gevestigd op het Willibrordusterrein) is een tentoonstelling te zien van voorwerpen die op de plek van het voormalige landgoed Ypestein zijn gevonden. Informatie: www.hvheiloo.nl en www.baduhenna.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant