Het fantastische team van tandartspraktijk Ekkers.
Het fantastische team van tandartspraktijk Ekkers. Foto: Aangeleverd

Tandartspraktijk Ekkers: je krijgt bijna zin om naar de tandarts te gaan

Algemeen Bedrijf Belicht

Tandartspraktijk Ekkers
Schelfhoutlaan 25
1816 LG Alkmaar
072 - 511 94 01
www.tandartspraktijk-ekkers.nl
info@tandartspraktijk-ekkers.nl

In 1986 voltooide Heilooër Gijsbert Ekkers zijn studie tandheelkunde en nam hij een tandartspraktijk over aan de Mesdaglaan in Alkmaar. Het was niet zomaar een tandartspraktijk: de praktijk was helemaal gericht op kinderen. "Mijn vader straalt een soort rust uit, kinderen voelen zichzelf bij hem op hun gemak," vertelt Marianne, de dochter van Gijsbert. De praktijk werd een groot succes, de kinderen werden groot en kwamen terug met hun eigen kinderen met als gevolg dat de praktijk al snel uit zijn jasje groeide.

Daarom kocht de tandartsfamilie een stuk grond aan de Schelfhoutlaan in Alkmaar. Daar bouwden ze hun eigen droompraktijk, een prachtige lichte ruimte met vier behandelkamers en twee wachtkamers. Vanaf toen breidde tandarts Ekkers ook zijn personeelsbestand uit: momenteel werken er drie tandartsen en in maart komt tandarts Martijn het team versterken. Ook werkt er een mondhygiëniste en een preventie-assistente. Dochter Marianne is praktijkmanager, zij zorgt voor het reilen en zeilen binnen de organisatie.

Gespecialiseerd in kinderen en angstpatiënten

"Wij zijn een toegankelijke en laagdrempelige praktijk voor iedereen en we zijn daarnaast gespecialiseerd in tandheelkunde voor kinderen, angstpatiënten en lichamelijk en geestelijk gehandicapten," vertelt Marianne. Voor deze doelgroepen neemt tandarts Ekkers extra de tijd. "Angstpatiënten hebben vaak iets meegemaakt in het verleden wat wij bespreekbaar maken. Zowel bij kinderen als bij volwassenen proberen wij stapsgewijs hun vertrouwen te winnen door bijvoorbeeld eerst te wennen aan de stoel, dan laten we ze kennismaken met de instrumenten die ze zelf ook mogen voelen en uiteindelijk merk je dat patiënten minder angstig zijn omdat ze een gevoel van controle krijgen over wat er gaat gebeuren," legt Marianne uit.

Nieuwe patiënten welkom

Het is niet voor niets dat patiënten uit alle contreien de tandartspraktijk in Alkmaar weten te vinden. Mensen uit Friesland en uit Maastricht gaan graag een rondje om zodat ze zichzelf kunnen laten behandelen door tandarts Ekkers. "Een gezin dat verhuisd is naar Frankrijk komt nog altijd bij ons als ze naar de tandarts moeten," glimlacht Marianne. "Je bouwt een band met de patiënten op en je bereikt ook echt iets met ze," vult Marianne aan. Omdat tandarts Martijn het team binnenkort komt versterken zijn nieuwe patiënten van harte welkom.

Het nieuwe werken

Naast tandheelkunde houdt tandarts Ekkers zich ook bezig met orthodontie. Iedereen die een beugel krijgt moet 'happen', u kent dit gevoel vast nog wel van vroeger. Er wordt een lepel smurrie diep in je mond geduwd die moet uitharden, een naar gevoel tot kokhalzen aan toe. De vooruitstrevende tandartspraktijk heeft recentelijk geïnvesteerd in een scanner die foto's maakt van de tanden en zo het vieze 'happen' vervangt. "We willen de patiënt niet onderwerpen aan onnodige en vervelende acties. Bij ons staat de patiënt echt op nummer één en we maken de behandeling voor u zo comfortabel mogelijk, daarbij denken we ook nog mee over uw budget," vertelt Marianne. De wettelijk vastgestelde tandartstarieven vindt u terug op de website van tandartspraktijk Ekkers.

Tekst: Margreeth Anema

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant