Opening 'Die Brug' door burgemeester Hans Romeyn en Gedeputeerde Adnan Tekin.
Opening 'Die Brug' door burgemeester Hans Romeyn en Gedeputeerde Adnan Tekin. (STiP Fotografie)
Heiloo

"Het was een dorp in een dorp"

HEILOO - Maandag 21 mei werd de eerste Landgoederendag op Landgoed Willibrordus en omgeving georganiseerd. Vele mensen waren op deze Tweede Pinksterdag naar het landgoed gekomen om te genieten van alle activiteiten.

Health Fest Heilo
In de Cultuurkoepel werd voor de eerste keer Health Fest Heiloo georganiseerd. Tijdens Health Fest Heiloo kon men ervaren wat er in onze omgeving allemaal te halen valt op het gebied van gezondheid. Gedurende het hele festival konden bezoekers genieten van salades, sapjes, smoothies en verantwoorde taartjes. Er waren diverse workshops, workouts, clinics, massages, meditatiesessies, yoga, lezingen en heel veel meer. Health Fest Heiloo is zeker een succes te noemen. Eén van de organisatoren Leonie Grossenbagt (NL Voedingscoach en Ins en Outs Sports): "Ik heb ze niet geteld maar, ik verwacht dat de eerste anderhalf uur dat we open zijn, er zo'n driehonderd mensen zijn geweest".

Keuken met Karakter
Tijdens de Landgoederendag was de officiële opening van Keuken met Karakter. Iets wat vier jaar geleden begonnen was met een inspiratie sessie en nu een prachtige aanwinst voor culinair Heiloo. Lucretia d'Fonseca, directeur GGZ Noord-Holland Noord, overhandigde Ferry en Kai tijdens de opening een waardebon voor een menukast. Als deze geplaatst is wordt het voor iedereen mogelijk om het menu al in te zien voordat men bij Keuken met Karakter naar binnen gaat. Burgemeester Hans Romeyn, die samen met Mariska en Sophie (beiden medewerksters bij Keuken met Karakter), de opening verrichtte zei in zijn openingstoespraak: "Bij Keuken met Karakter koken ze de sterren van de hemel". Naast een prachtig restaurant is er buiten een mooi terras gebouwd zodat bij mooi weer ook buiten gegeten kan worden. Voor kinderen zijn een drietal speeltoestellen neergezet.

Jeu-de-boulesbaan
Naast het terras van Keuken met Karakter zijn twee nieuwe jeu-de-boulesbanen gerealiseerd. Onze burgemeester liet zien dat hij vaker een jeu-de-boulesbal geworpen heeft. Hij opende de baan met een mooie worp! Indien u in de toekomst een balletje wilt gooien dan kan deze gehuurd worden bij de Verhalenkamer/VVV.

Groensafari
Groensafari is een gezellige wandeling over het Landgoed Willibrordus. Speciaal de minder mobiele ouderen zijn van harte welkom. Zij kunnen meerijden met de duofiets of plaatsnemen in de golfkar. Tijdens de wandeling vertellen gidsen wetenswaardigheden over het Landgoed en de natuur. Iedere dinsdag- en donderdagmiddag kunnen belangstellende tegen betaling deelnemen aan de Groensafari's.

Begraafplaats 'Oase van Rust'
Tijdens de Landgoederendag vond een onthulling en een ceremonie plaats bij de voormalige begraafplaats 'Oase van Rust'. Burgemeester Hans Romeyn onthulde een informatiebord. Sinds 1 januari 1969 wordt er niet meer begraven op de begraafplaats. Het is een plaats om te herinneren, verbinden en ervaren. Een plek waar in stilte, maar soms ook met gepaste klanken, verbinding kan zijn tussen het verleden en het heden. Na de onthulling van het informatiebord was er een bijzondere ceremonie bij het kunstwerk 'Omarming" van Wilco Kostelijk. Binnenkort zal er begonnen worden met het plaatsen van naamplaten van mensen die op de begraafplaats gelegen hebben. De koperen platen zijn afkomstig van het oude dak van de Cultuurkoepel. 

Landgoederenroute
Cultuur, historie en natuur zijn de kernwoorden die bij Heiloo horen. Als onderdeel van Groenspoor Heiloo is door inspanning van meerdere partijen een unieke Landgoederenroute ontwikkeld. Er bleek echter nog één schakel te ontbreken. En die schakel is op 21 mei opengesteld. Een gloednieuwe loopbrug die Landgoed Ter Coulster en Landgoed Nijenburg met elkaar verbindt. Hierdoor is het mogelijk om de Landgoederenroute in zijn geheel rond te lopen. De wandelroute die langs de Landgoederen Willibrordus, Ter Clouster en Nijenburg loopt is een verrijking voor de gemeente en wordt toegevoegd aan het bestaande regionale wandelnetwerk. Het bijzondere aan de wandelroute is naast de combinatie van cultuurhistorie en natuur, ook het nieuwe laarzenpad over het weiland behorend bij het landgoed Ter Coulster. De route door het weiland van Ter Cloulster is overigens alleen te lopen door geoefende wandelaars (overstapjes en smalle bruggetjes) en niet toegankelijk voor kinderwagens en honden. Gedeputeerde Adnan Tekin van de Provincie Noord-Holland en burgemeester Hans Romeyn onthulden de naam van de brug, 'Die Brug'. De naam is gekoppeld aan het riviertje waarover de brug ligt, de' Die'. En niet alleen daarom heet de brug zo. "Tijdens de brainstormsessie hoe de brug moest gaan heten hadden we het altijd over die brug", aldus Bart van der Feen de Lille." Alleen de klemtoon ligt nu wat anders maar het was gewoon een logische naam".

"Waar Landgoed Willibrordus vroeger een dorp in een dorp was, zijn wij tegenwoordig met elkaar één gemeenschap", aldus burgemeester Hans Romeyn. En dat was op een zonovergoten Tweede Pinksterdag duidelijk te merken in Heiloo!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten