Een impressie van het Oosterzand.
Een impressie van het Oosterzand. (Foto: archief Uitkijkpost)
Heiloo

Zelfvoorzienende wijk Het Oosterzand gereed

HEILOO - De 19 energieneutrale woningen in Het Oosterzand in Heiloo zijn gereed. De woningen zijn stoer en landelijk en passen perfect in het landschap. Met het planten van de laatste boom door wethouder Fred Dellemijn, 15 februari 15.00 uur, is dit bijzondere, duurzame groene project afgerond.

 'Nul op de meter', dat label hangt aan de 19 energieneutrale koopwoningen van Het Oosterzand.  Amante Vastgoed heeft deze in samenwerking met de gemeente Heiloo ontwikkeld. Op de daken liggen zonnepanelen en er is een warmtepomp aanwezig in elke woning. Zo'n pomp gebruikt warmte van de bodem om de woning te verwarmen. En in de zomer koelt diezelfde warmtepomp, die zo groot als een koelkast en fluisterstil is, de woning. Maar om een woning energieneutraal te krijgen, is meer nodig. De woningen zijn voorzien van zeer goede isolatie en de ventilatie zorgt ervoor dat de warmte blijft waar deze nodig is. Dit betekent dat de warmte bijvoorbeeld in de woonkamer blijft en niet wordt verplaatst naar ruimtes met een lage temperatuur, zoals de slaapkamers.  
 
Duurzaam en energiebewust Duurzaam en energiebewust bouwen zijn sleutelwoorden voor de toekomst. Dankzij alle maatregelen produceren de woningen net zoveel energie als er wordt verbruikt en voldoen aan de bouwbesluiteisen van 2020. In ons land moeten in 2020 woningen voldoen aan een hoge Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC).  Het project is niet alleen bijzonder vanwege zijn duurzaamheid, maar ook vanwege de historische grond met een rijke historie.   
 

Meer berichten