André Liefaard met zijn boek 'De opbouw van een profclub.'
André Liefaard met zijn boek 'De opbouw van een profclub.' Foto: aangeleverd

André schreef een bijzonder boek over AZ. Beantwoord de vragen en maak kans op een exemplaar!

Sport

REGIO – André Liefaard uit Alkmaar is groot AZ-fan en verzamelt dan ook al jaren alle statistieken rond de club. Van de opstellingen tot de doelpuntenmakers, André heeft alle statistieken van de club opgeslagen op zijn laptop. Aan de hand van zijn kennis en verzamelde statistieken schreef André het boek ‘De opbouw van een profclub.’ Vrijdag 24 november om 16.00 uur presenteert André zijn boek in de persruimte van het AZ-stadion. Lees verder om te weten hoe je kans maakt om een exemplaar van het boek te winnen!

Statistieken
André is al van kleins af aan fan van de club uit Alkmaar. Zijn vader had een seizoenkaart en zo mocht hij op jonge leeftijd al regelmatig wedstrijden bezoeken. De liefde voor de club is nooit verdwenen. “Sinds medio jaren negentig ben ik bezig met het verzamelen van statistieken over de club”, vertelt André. Bij elke profclub blijken er wel fans te zijn die de statistieken bijhouden en bij AZ is dat dus André. In een bestand op zijn laptop heeft hij alles staan over de club. Vanaf de oprichting in 1967 tot op heden alle doelpuntenmakers, basisspelers, wissels en nog veel meer kan André voor je opnoemen. Hij heeft regelmatig contact met AZ. “Wanneer een speler bijvoorbeeld zijn 150ste wedstrijd gaat spelen dan willen ze dat graag weten”, zegt André.

Schrijven
In de coronaperiode besloot hij iets te gaan doen met zijn kennis en begon hij met het schrijven van een boek. Het boek moest gaan over een volgens André onderbelichte periode: 1988 tot 1998, de periode dat de club spendeerde in de eerste divisie. “In die periode ging ik minder naar wedstrijden van de club, mede door de mindere prestaties in die tijd. Hierdoor was ik wel erg geïnteresseerd in die periode. Ik heb een aantal jaargangen aan Voetbal International-tijdschriften gekocht en ben alles gaan uitzoeken”, vertelt André.

Slechte periode
En wat blijkt… de situatie bij AZ in die periode blijkt een stuk dramatischer te zijn dan André dacht. “Het einde van AZ was dichterbij dan ik mij destijds realiseerde. Ze konden bijna de salarissen niet meer betalen. Het scheelde niet veel of we waren net als HFC Haarlem, Veendam en Wageningen failliet verklaard. Op een gegeven moment is Dirk Scheringa er toen ingestapt. Hierdoor heeft AZ weer de weg omhoog gezocht. Scheringa heeft goede en minder goede dingen gedaan maar belangrijk is dat hij wel met de jeugdopleiding de basis heeft gelegd voor het AZ dat we nu kennen”, vertelt André. Doordat het boek gaat over een onderbelichte periode is het volgens André een must om te lezen waar AZ de basis heeft gelegd voor het succes van nu.

Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een exemplaar!

Wil je het boek ‘De opbouw van een profclub’ winnen? Mail dan je antwoord op de onderstaande vragen voor maandag 27 november 09.00 uur naar redactie@uitkijkpost.nl

- Wie was de eerste tegenstander van AZ in de eerste divisie in de periode van het boek?

- Wie maakte het eerste AZ-doelpunt in deze periode in de eerste divisie?

- Welke AZ-speler kreeg de laatste rode kaart in de eerste divisie?

Het boek is te koop in de fanshop in het AZ-stadion, bij Van der Meulens boekhandel in Alkmaar en bij meerdere Bruna-winkels in de regio.

Tekst: Lars Vercammen

De opbouw van een profclub geschreven door André Liefaard.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant