Nora Hardewijk in actie in de tennishal in Castricum.
Nora Hardewijk in actie in de tennishal in Castricum. Foto: Lars Vercammen

In de sportlights: Nora Hardewijk

Sport

Heiloo en omgeving is rijk aan sporttalenten; met alle prachtige sportverenigingen is het een mooie plek om je als sporter te ontwikkelen. In de rubriek ‘In de sportlights’ gaan we met deze talenten in gesprek. Deze keer: tennisster Nora Hardewijk.

Wanneer Nora op haar achtste begint met tennissen bij TPC Heiloo is het gelijk een match. Ze blijkt al gauw een flinke portie talent te hebben. Na twee jaar bij TPC Heiloo slaat Nora een serieuze weg in om nog beter te worden. Ze vertrekt naar TC Bakkum waar ze begeleid wordt door trainer Ronald van der Horst. Met Ronald begint ze een individueel traject waarin ze naast de groepstrainingen ook veel alleen traint. 

Hard trainen

Dit jaar is Nora de nummer twee van Nederland bij de meisjes onder zestien jaar. Al het trainen heeft haar vruchten afgeworpen. Ze speelde afgelopen jaar zo’n 80 wedstrijden en won meerdere toernooien. Super bijzonder en al helemaal als je bedenkt dat Nora dit jaar pas eerstejaars onder-zestien was. Maar tweede van Nederland word je niet zomaar. Ze traint namelijk ontzettend veel, zo’n zes keer per week. Een aantal keer in een groep maar ook heel vaak alleen met trainer Ronald. Dat ze zoveel traint vindt Nora helemaal niet erg. “Ik wil graag het maximale eruit halen en ik vind het heel erg leuk om veel te tennissen”, zegt Nora. Soms is het wel moeilijk met school en vriendinnen. Vaak gaat ze direct uit school naar de tennisbaan en dus moet ze veel leuke dingen laten gaan. “Vroeger vond ik dat wel lastig, tegenwoordig iets minder. Ik heb hele lieve vriendinnen die goed rekening met mij houden”, vertelt Nora.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


Tennisster Nora Hardewijk in de tennishal in Castricum. - Lars Vercammen

Plezier belangrijk

Als Nora praat over haar sport komt er meteen een glimlach op haar gezicht. “Tennis heeft heel veel verschillende aspecten, dat maakt het heel leuk. Zo heb je het fysieke gedeelte waar veel verschillende dingen belangrijk zijn. Je moet een goede conditie hebben maar ook je voetenwerk en de kracht in je benen zijn ontzettend belangrijk. Daarnaast vraagt tennis mentaal ook veel van je”, vertelt Nora enthousiast. Ze wil graag op alle vlakken het beste uit zichzelf halen en daar heeft ze veel plezier in. Plezier is sowieso een woord dat veel terugkomt bij zowel Nora als haar trainer Ronald. Als je zo veel traint is het ook erg belangrijk dat je het leuk vindt. Een groot deel van het plezier haalt Nora uit het slaan van de bal maar ook samen met trainer Ronald is het erg gezellig. De twee hebben een bijzondere band en met Ronalds positieve manier van coaching is het voor Nora een plezier om hard te trainen. Daarnaast heeft ze het bij TC Bakkum ontzettend naar haar zin. “Ik vind het gezellig om met mijn teamgenoten te zijn bij de wedstrijden. Ik vind het ook wel leuker om samen te spelen dan alleen”, vertelt Nora.

Doelen

Nora is pas veertien en zal morgen (donderdag 16 november) vijftien worden. Of ze later haar geld wil gaan verdienen met tennis weet ze dan ook nog niet echt. “Ik zou het wel willen, maar voor nu gaat het mij vooral om alles eruit te halen wat erin zit. Ik wil het beste uit mijzelf halen. Als dat betekent dat ik prof mag worden vind ik dat natuurlijk heel vet. Ik zou misschien na de middelbare school ook wel ‘college tennis’ in de Verenigde Staten willen doen maar dat weet ik nog niet zeker”, aldus Nora. Voor komend seizoen wil ze graag weer goed presteren en haar tweede plek op de ranglijst behouden.

Tekst: Lars Vercammen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant