Afbeelding
Foto: archief Uitkijkpost

Gemeente Alkmaar in gesprek met NS over nachttrein

Regionaal

HEILOO - De gemeente Alkmaar heeft op verzoek van de gemeenteraad gesprekken gevoerd met de Nederlandse Spoorwegen (NS) over de mogelijkheid van een nachttrein tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. In juni van het afgelopen jaar stemde een meerderheid van de raad in met het idee van een nachtelijke treinverbinding tussen de twee steden. Hoewel de gemeente geen formele bevoegdheid heeft over treininzet, vertegenwoordigde het college de belangen van de Alkmaarders in deze gesprekken. De NS heeft aangegeven dat specifieke regionale afspraken en financiering nodig zijn voor de nachttrein, omdat deze niet binnen de bestaande overeenkomsten met de Rijksoverheid vallen. De NS zal een concreet plan opstellen en dit in het tweede kwartaal van 2023 presenteren.

De gemeenteraad dringt aan op treinverbindingen tussen 00:30 en 05:00 uur van Alkmaar naar Amsterdam Centraal en vice versa tussen 01:15 en 06:00 uur. Veel inwoners van Alkmaar die ‘s nachts willen reizen voor werk, studie, Schiphol Airport of recreatie ervaren momenteel met de treinvervangende bus aanzienlijk langere reistijden, meer dan een uur langer dan met de trein, aldus de raad. Hierdoor zijn zij genoodzaakt alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken of aanpassingen te maken in hun schema’s.

Volgens de partijen zou een nachttrein niet alleen het reizen vergemakkelijken, maar ook leiden tot een vermindering van het autogebruik en minder druk op het wegennet. Bovendien wordt de trein beschouwd als een betaalbaar alternatief, met stijgende brandstofkosten als overweging. Ten slotte wordt verwacht dat de regionale economie en het toerisme zouden profiteren van de introductie van de nachttrein. De gemeenteraad streeft ernaar dat er elk uur een trein in beide richtingen rijdt gedurende minstens een jaar, volgens de voorgestelde pilot.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant