Afhshin Bahrami is onder de indruk van de gastvrijheid en warmte van Heilooërs
Afhshin Bahrami is onder de indruk van de gastvrijheid en warmte van Heilooërs Foto: Archief Uitkijkpost

Herstart in Heiloo

‘Mensen zijn meer dan vluchteling’

Heiloo vangt zo’n 150 mensen op die zijn gevlucht voor oorlog of omdat ze vanwege hun afkomst, geloof, politieke overtuiging of seksuele geaardheid niet veilig waren in hun land van herkomst. Wie zijn zij, en wie zijn bij de opvang betrokken? De Uitkijkpost zoekt het uit in een maandelijkse serie.

Wie: Afshin Bahrami ((48), werkt als programmaleider bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), woont met zijn gezin in de regio.


Afshin Bahrami werd geboren in Teheran en kwam bijna twintig jaar geleden naar Nederland. Hij leerde de taal, studeerde sociologie en politicologie, maakt films voor de lokale zender KunstnetTV over kunst en cultuur rond Alkmaar, en werkt vanaf afgelopen zomer voor het COA. Tot 1 maart was hij programmaleider bij de tijdelijke opvanglocatie aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. Inmiddels is hij overgeplaatst naar de opvang in Petten.


Waarom ging je bij het COA werken en wat is daar je rol?

Ik ben geïnteresseerd in mensen en hoe ze met elkaar samenleven. Daarom ging ik sociologie studeren. Ik wilde begrijpen hoe de nieuwe samenleving waarin ik terecht was gekomen in elkaar zat. Met mijn achtergrond denk ik dat ik iets kan betekenen voor de bewoners van de opvang. Ik help ze met de procedure en degenen die in Nederland mogen blijven maak ik wegwijs: ik vertel over de gebruiken in Nederland, de feestdagen, het koningshuis, de politiek…


Hoe zijn de relaties tussen de bewoners van de opvang en de andere inwoners van Heiloo?

De Heilooërs voelden zich eerst overvallen, want de opvang was heel plotseling geregeld door het COA en het Fletcher Hotel, zonder bemoeienis van de gemeente. Wij hebben toen koffieochtenden en muziekvoorstellingen georganiseerd waar iedereen welkom was. Soms komt er een plukje mensen, maar soms komen er meer dan tachtig. Die ontmoetingen hebben het ijs gebroken. Inmiddels is er een vaste groep vrijwilligers bij de opvang betrokken. Die betrokkenheid geeft onze bewoners het gevoel dat ze niet in een isolement zitten. In het algemeen hebben wij veel gastvrijheid en warmte ontvangen van omwonenden. Dat is echt mooi om te zien! 


Wat voor vluchtelingen wonen in de COA-opvang in Heiloo?

Het zijn alleenstaande mannen, vooral uit het Midden-Oosten en Afrika. Landen als Syrië, Libië, Jemen, Soedan. Wij spreken trouwens liever niet van ‘vluchteling’. Dat is maar een momentopname, een fase in hun leven. Het zijn mensen met een geschiedenis, een beroep, soms met bijzondere talenten. Ze willen niets liever dan hier een veilig, gezond en productief leven opbouwen en bijdragen aan de Nederlandse samenleving.


Wat zou je willen zeggen tegen degenen die bang zijn dat de Nederlandse cultuur verandert door de komst van nieuwkomers?

Wat angst en afkeer opwekt zijn vooral extreme, fundamentalistische ideeën, over religie bijvoorbeeld. Maar veel mensen die hier komen zijn juist dáárvoor op de vlucht geslagen. Die hebben daar ook een afkeer van. 

Tekst: Mariette Huisjes

Wilt u ook eens langskomen bij de opvang in het Fletcher Hotel? Het COA organiseert elke woensdag een koffieuurtje tussen 11 en 12. Iedereen is welkom, maar wel graag aanmelden met een bericht aan 06-219 463 06.