Rechts: Marga Kloosterman, links: Anneke Nolta (ook vrijwilliger van het leescafé).
Rechts: Marga Kloosterman, links: Anneke Nolta (ook vrijwilliger van het leescafé). Foto: aangeleverd

Vrijwilliger van het
leescafé aan het woord

HEILOO - Marga Kloosterman (65) is vrijwilliger van het leescafé in Bibliotheek Heiloo.

Wat is je achtergrond?

“Ik werk nu ongeveer 3 maanden als vrijwilliger van de bibliotheek in het leescafé en het bevalt heel goed. Ik kom uit de onderwijswereld, ik heb daar 40 jaar gewerkt als leerkracht middelbaar onderwijs Engels en Duits. Sinds ik met pensioen ben heb ik weer tijd voor andere dingen, want ik ben graag bezig en ik hou van contact maken met mensen. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen voor de Cultuurkoepel, het Filmhuis en Landgoed Nijenburg. En sinds kort dus ook voor het leescafé in de bibliotheek, waar we ‘draaien’ in een team van ruim 10 vrijwilligers.”

En, hoe bevalt het?

“Tot nu toe vind ik het erg leuk. Je merkt dat het leescafé een ontmoetingsplek is waar je – lid of geen lid van de bibliotheek – kunt verblijven, studeren of met iemand kunt afspreken. Er zijn genoeg stopcontacten voor als je op een laptop wilt werken. Er wordt (dat hoor ik tenminste!) lekkere koffie geschonken en er is een grote collectie tijdschriften en kranten. Én er is mooie kunst te zien.”


Wat zijn de werkzaamheden?

"Ik schenk uiteraard koffie en thee voor klanten, maar ook voor bezoekers als er een activiteit is. Bijvoorbeeld als er een lezing of cursus is, of na het wekelijkse voorlezen; de kinderen krijgen limonade en de ouders, opa's en oma's koffie of thee. Ook zorg ik ervoor dat de kranten en tijdschriften op hun plek liggen. Al met al is het leescafé een rijke toevoeging, wat ook de reactie is van veel mensen die hun weg ernaartoe al hebben gevonden."