Over the moon

Wat ik vroeger wilde worden? Astronaut natuurlijk, of piloot of brandweerman. Opticien stond niet op mijn lijstje. Eigenlijk was dat gek, want met mijn min tien had dat beroep zeker genoemd moeten worden.  

Even voor de mensen die niet bekend zijn met oogsterktes: met min tien verkeer je in mentale chaos. Je struikelt over een koe en kunt de borden met vertrektijden en bestemmingen op het station niet lezen. Knap lastig, dus. 

In mijn geval kwam een opticien dus goed van pas. Gaby van Warmerdam is er zo een. Gaby is een aimabele verschijning die al meer dan dertig jaar in Heiloo werkt (hij woont overigens in Alkmaar, maar dat is hem vergeven). 

Hoe geraakte deze brilloloog in het vak? Door een oom met een optiekzaak in Den Bosch. Natuurlijk, hij had als tiener wilde dromen (wie niet?), maar op een of andere manier raakte Gaby ‘over the moon’ door de rijke velden en vele facetten van het opticienvak.
Aan passie geen tekort. Alles loopt door elkaar heen. Zoals Gaby zelf zegt: ‘Een goeie opticien combineert mode, techniek (als je de brillen gaat maken en/of repareren), medisch inzicht (bij de oogmeting en contactlensaanpassingen en controles) en sociale betrokkenheid ( als je tijdens het uitzoeken van de bril met de klanten in gesprek raakt).’

Hij betreurt de groeiende leegstand in 't Loo. En het plein tussen het winkelcentrum en de overzijde oogt ook wat kaal. Ik kan Gaby´s gedachte goed volgen en ben daarin vast niet de enige. Maak die boel toch eens autovrij! En verleng de bomenrij tot een Frans pleintje met bankjes en een sprankelende fontein, waarin we kunnen springen als een plaatselijke club kampioen wordt!

In 2001 werd ik geopereerd aan beide ogen, waardoor ik tegenwoordig alles haarscherp zie. Was ik blij? Jazeker. ‘Over the moon’, zou de eeuwig optimistische Gaby zeggen.