Mariska Adrichem en Tinie Hanck.
Mariska Adrichem en Tinie Hanck. Foto: Aangeleverd

‘Mijn naam is Yeshua’

Een bijzonder boek met een bijzondere cover

HEILOO - Tinie Hanck staat bekend om haar uiterst gedetailleerde schilderijen geïnspireerd op de flora en fauna in haar weelderige tuin in Limmen en om haar bijna niet van een foto te onderscheiden portretschilderingen. Dit keer werd zij gevraagd door auteur Mariska Adrichem om de cover te schilderen voor haar nieuwe boek ‘Mijn naam is Yeshua’. Het werd voor Tinie een hele bijzondere opdracht omdat zij tijdens het schilderen besefte dat de opdracht eigenlijk niet van Mariska kwam. 

“Proost, dat de boeken heel veel heil brengen”, zo toosten Mariska en Tinie op 25 mei, de dag dat het meesterwerk gelanceerd wordt in het Oesdom van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo. Tinie heeft de bijzondere cover van het boek ingelijst en overhandigd dit aan Mariska om haar te feliciteren met de lancering. Van Mariska krijgt Tinie één van de eerste exemplaren van het boek gesigneerd cadeau. 

‘Jezus managet het wel’

Het boek ‘Mijn naam is Yeshua’ is ontstaan uit de vele visioenen die Mariska al sinds haar jeugd heeft en de gesprekken die zij voert met Jezus. Hij gaf haar opdracht om haar notities van deze gesprekken, die ze al bijhoudt sinds haar tienerjaren, te bundelen in een aantal boeken dat onderdeel uitmaakt van Zijn grotere plan. Het plan bestaat uit vier pijlers: de boeken, een website om mensen te ondersteunen op geestelijk gebied door de leer van Jezus en lezingen, presentaties en workshops die Mariska gaat verzorgen om mensen te inspireren te leven zoals Jezus het werkelijk heeft bedoeld: een wereld vol naastenliefde, verdraagzaamheid en wijsheid.

Schrijfster Mariska moest de verhalen van Jezus exact vertellen zoals getoond terwijl zij gewend is om mooie volzinnen te maken, zo kwam haar eerste boek tot stand: ‘Het leven van Yeshua’. In het nieuwe boek neemt zij de lezer mee in haar eigen leven met sturing van Jezus. Hierin wordt een kijkje achter de schermen gegeven bij het tot stand komen van haar eerste boek. Door de haar opgedragen missie en alle vrijwilligerstaken die zij op zich neemt bij o.a. Radio Maria, raakte Mariska in de vijfde versnelling, maar haar geestelijk leidsman, kapelaan Nars Beemster, die haar verhalen toetst aan het geloof, remde haar af: “Jezus wil dit, dus Hij managet het wel”, drukte hij Mariska op het hart. 

Hoe een gewone vrouw een bijzondere taak van Jezus krijgt toebedeeld

Kruipend tussen de bedden in het ziekenhuis waar haar opa lag zag Mariska, toen nog maar een maand of vijf oud, onder de bedden door ineens een man staan in een lang gewaad. Als peuter speelde Jezus met haar mee met de blokken. Pas tijdens de voorbereidingen voor haar eerste communie besefte zij wie er bij haar was en dat ze een opdracht had. Als ze geen gesprek voert met Jezus dan laat Hij haar vaak dingen zien als een film. Vervolgens noteert en dateert Mariska het visioen en vaak komt het visioen dan uit. “Mijn ouders dachten dat ik paranormaal begaafd was, ik had ze niet verteld met wie ik sprak”, glimlacht Mariska.

Zes jaar geleden kwam ze haar geestelijk leidsman tegen in de supermarkt in Limmen. Al keuvelend over haar eerste boek liep ze met haar dochter de schuifdeuren door. “Heb je al een titel”, vroeg haar dochter. “Quid est veritas”, antwoordde Mariska en een man in het zwart, die tegelijk met hen naar binnen liep, keek haar aan. Mariska ervoer een vreemd gevoel van herkenning, terwijl ze de man nog nooit had ontmoet. “Op de groenteafdeling wilden wij beiden dezelfde bloemkool pakken en ik wilde een gesprek met hem beginnen, maar ik sloeg helemaal dicht, dus ik besloot afbeeldingen van priesters te googelen”, vertelt Mariska. Het bleek kapelaan Nars Beemster te zijn. Zij durfde hem te vertellen over haar visioenen toen hij met haar deelde dat hij ooit tijdens een kermis in elkaar was geslagen en daarna in coma had gelegen. “Ik herkende zijn verhaal uit een visioen dat ik jaren geleden had genoteerd en ik wist dat het te maken had met de vijftigste verjaardag van mijn moeder, dus ik kon het vrij snel terugvinden. In de notities, achteraf genoteerd op exact het tijdstip dat Nars het trauma moest doorstaan, stond gedetailleerd beschreven hoe die avond was verlopen maar ook welke gevoelens hij ervoer en welke verwondingen hij had, toen hij ontwaakte uit de coma”, vertelt Mariska. Kapelaan Beemster las de passages en raakte geïntrigeerd. 

Op dit moment hebben deze private openbaringen overigens geen officiële erkenning binnen de kerk, dat zou vele jaren van onderzoek vergen. Wel werd Mariska, die zichzelf haar hele leven al test door gebeurtenissen terug te zoeken in haar notities, getest door een exorcist en door de bisschop. "Maar wees niet bang dat ik een Jomanda ben hoor, ik ben gewoon een nuchtere Limmenaar die met Jezus spreekt. Voor mij is het doodnormaal”, glimlacht ze.

Het boek ‘Mijn naam is Yeshua', is te bestellen bij Bol.com en Boekscout voor € 21,99 onder ISBN-nummer 9789464687293.