Sophie Louter, initiatiefneemster van 'Back to Buk', voor de kenmerkende vitrine van de Buk Buk waarin het aankomende feest wordt aangekondigd.
Sophie Louter, initiatiefneemster van 'Back to Buk', voor de kenmerkende vitrine van de Buk Buk waarin het aankomende feest wordt aangekondigd. Foto: Sjoerd Piepenbrink

‘Boost the Buk met Back to Buk’

HEILOO - Zaterdag 10 juni aanstaande is het zover: ‘Back to Buk’, georganiseerd door een groepje uit de laatste lichting vrijwilligers van weleer. “Wat eerst een reünie voor oud-vrijwilligers moest zijn is uitgegroeid tot een feest waar iedereen welkom is”, aldus initiatiefneemster Sophie Louter. Er zijn maar een beperkt aantal tickets verkrijgbaar maar de organisatie belooft dat je een nieuwe kans krijgt als je te laat bent, want zij willen nog veel meer feestjes zoals deze organiseren. “Wij vinden het overigens ook belangrijk dat de jongeren van nu weer feestjes in de Buk Buk gaan organiseren, zo blazen we dit culturele erfgoed van Heiloo met zijn allen nieuw leven in", aldus Sophie. 

Als je herinneringen hebt aan de Buk Buk-tijd van 1968 tot de sluiting in 2015, als je een nieuwe inwoner bent van Heiloo en je in de historie van de Heilooër jeugd wilt duiken of als je gewoon van dansen houdt: in de grote zaal van het voorheen alom befaamde poppodium draait ‘De Clip Club’ van 19.30 uur tot middernacht terug naar de 80’s , 90’s en 00’s mét bijpassende videoclips. Daarna wordt er afgetopt in Café de Wit waar jouw eerste drankje gratis is op vertoon van een ‘Back to Buk’ munt.

Zakken geld verstopt onder je shirt
Herinneringen aan de voormalige Buk Buk hebben Sophie en Sjoerd Piepenbrink, die zichzelf ‘emotional support animal’ van de organisatie noemt, genoeg. Beiden zijn ongeveer vijftien jaar vrijwilliger geweest. Ze hadden veel verantwoordelijkheden want de jongerenwerkers hengelden vooral de subsidies binnen, verder regelden de vrijwilligers alles, van boekingen tot publiciteit. Sophie was op haar 21e al barhoofd van drie zalen tijdens een drukbezocht nieuwjaarsfeest. “Na sluitingstijd liep je met zakken geld verstopt onder je T-shirt door de volle zalen om dit naar kantoor te brengen, dat kon toen nog”, aldus Sophie.

De klotsende oksels van Jules Deelder
De Buk Buk was geopend van donderdag tot en met zondag maar op vrijdag en zaterdag gebeurde het: Herman Brood, De Dijk, DJ Tiësto, Osdorp Posse en nog veel meer grote namen traden op. Tijdens de concerten liep Heiloo uit, de fietsen waren niet te tellen, het bier niet aan te slepen en op het toppunt van de avond droop het zweet als een regendouche van het plafond. Iedereen was wel wat gewend in de Buk Buk, maar toen Jules Deelder kwam draaien werd het zelfs het publiek te gek: iedereen deinsde steeds meer achteruit want de nachtburgemeester van Rotterdam stonk intens naar zweet. De organisatie gooide alle ramen en deuren open en Sophie fietste naar huis om alle bussen deo die ze in huis had op te halen en leeg te spuiten in de zaal. Saillant detail: Deelder speelde destijds in een wasverzachtercommercial van Robijn.

Een mysterieuze zwam en een overijverige stagiair
Niet alles was overigens pais en vree, er was ook weleens tegenslag. De grote zaal is bijvoorbeeld ooit twee jaar dicht geweest door een mysterieuze zwam die fantastisch groeide op de combinatie van de houtsoort van de vloer en oud bier. Het duurde een poos voordat er geld was om hier iets aan te doen en de Buk miste twee jaar zijn publiek. De Kast was de eerste grote naam die de organisatie weer had kunnen boeken maar helaas gold de betekenis van de titel van hun tophit ‘In nije dei’ niet voor de Buk Buk: er kwam slechts drie man op af. De wc-deuren zijn ooit beschilderd door Herman Brood, dat is één ding wat zeker is, al is er geen bewijs: een overijverige stagiair die de kwast ter hand nam heeft ooit over zijn handtekening heen geschilderd. De grootste tegenslag was wel dat de Buk moest sluiten omdat de subsidiekraan werd dichtgedraaid. Dit betekende het einde van bijna een halve eeuw Buk Buk.

"Het idee sudderde al een tijdje en ik ben blij dat ik nu bijval heb gekregen van Sjoerd, Onno Blom en Marleen Heijne, allen oud-vrijwilligers. Het leuke is dat alle apparatuur zoals de lampen en de dj-booth er nog staan. Onder auspiciën van een van onze oud-vrijwilligers die nu het geluid van grote artiesten doet, zelfs van Dance Valley, zijn er twee 16-jarige techniekliefhebbers die het geluid doen deze avond. ‘De Clip Club’ is ons aangeraden door een andere oud-vrijwilliger die hoofdboeker is bij landelijk bekende poppodia."

De kaartverkoop is inmiddels gestart, in de voorverkoop voor € 10 via www.ticketkantoor.nl/shop/BacktoBuk en aan de deur voor € 12,50 (te betalen via QR-code of met pin).

Consumptiebonnen zijn ook enkel per pin te verkrijgen.

Tekst: Margreeth Anema