Zorgen?

In het voor-mobiele tijdperk zaten de mensen in de wachtkamer van de dokter met elkaar te praten. Te praten! Als het even meezat, wist je binnen vijf minuten de kwalen van alle wachtenden, plus hun oordeel over de dokter. In deze tijd van schermpje kijken is zwijgen de norm.

Het gekke is, bij ontmoetingen (verjaardagen!) komt bijna altijd eerst de gezondheid ter sprake met de openingszin: Hoe gaat het ermee? Goed genoeg, is als antwoord lekker neutraal. Als je antwoordt: ‘Nou, heb je een uurtje?’, dat wordt dan weer niet van je verwacht. Mensen praten blijkbaar makkelijk over hun medische makke.

Bijna nergens heerst dus geheimhouding over je zeer en ziektes, behalve in de zorg zelf. Daar is het patiëntendossier heilig. Zonder toestemming van de eigenaar mag de zorg niets over de inhoud doorvertellen. Maar het vreemde is, ook de patiënt zelf moet allerlei digitale hindernissen overwinnen om zijn eigen verhaal te kunnen inzien: met laptop en mobiel, via DigiD, toegangscode, koppelcode, QR-code of sms.

En dat gaat straks misschien nog verder. De plaats van de mensendokter wordt ingenomen door AI, artificial intelligence, ‘kunstmatige intelligentie’, het zelfdenkende systeem dat de hele zorg overneemt. Diagnoses, behandelingen, medicijnen en doorverwijzingen naar andere intelligente systemen, alles wordt straks automatisch beslist door een anonieme AI-dokter.

De hemel verhoede dat het deze kant op gaat: U spreekt met uw AI-dokter. Toets eerst uw leeftijd in. Oké. U krijgt nu een keuzemenu. Heeft u geen pijn? Toets 1. Heeft u pijn? Toets 2. Waar heeft u pijn? Voor hoofd: toets 1. Voor elders: toets 2. Bent u misselijk? Voor ja: toets 1. Voor nee: toets 2. Voor enigszins: toets 3. Enzovoort.

Voor je het weet, heb je last van artificial intelligence.

Dick de Scally