Zie jij een zwerm? Roy wil die graag weghalen.
Zie jij een zwerm? Roy wil die graag weghalen. Foto: aangeleverd

Roy Koelman over zwermende honingbij

AKERSLOOT - "De komende paar weken gaat de honingbij weer zwermen. Dit houdt in dat enkele duizenden bijen op zoek gaan naar een nieuw huis." Roy Koelman, 26 jaar oud en hobby-imker, vertelt over de mogelijke gevaren van het zwermen van de honingbijen.

"De winter is voor de honingbijen vaak een zware tijd. Een grote groep overleeft de kou niet. Daarom is het richting de lente heel belangrijk dat de honingbijen zich zo goed mogelijk voortplanten. In de maanden april tot en met juni vertrekt de helft van het volk samen met de koningin naar een nieuwe locatie. Vaak maakt een zwerm gedurende de reis een tussenstop en gaan ze op tros zitten. Ze vormen dan een klont bijen aan bijvoorbeeld een boomtak of een dakrand."

Roy is nu al zes jaar imker en heeft zijn eigen kassen. Ooit heeft hij het bijzondere vak van zijn oom geleerd, waar hij vaak op verjaardagen tussen de bijen stond. Roy raakte geïnteresseerd in het vak en besloot als hobby-imker zijn eigen honingbijen te verzorgen. Naast dit prachtige en belangrijke vak werkt Roy ook nog bij de gemeente Heemstede als toezichthouder. "Iedereen weet dat bijen belangrijk zijn, maar wanneer ze in eigen tuin vliegen is het wel een probleem." Desondanks weet Roy dat deze zwermen gevaarlijk kunnen zijn in de buurt van kinderen. Daarom biedt Roy zijn hulp aan. "Zie jij een zwerm? Dan wil ik deze graag komen ophalen, zodat deze niet op een ongewenste plek terechtkomt. Als imker kan ik deze bijen verzorgen en inzetten bij de bestuiving en honingvliegerij." Roy heeft goede contacten met een perenboer in Hoorn. Elke zomer levert Roy zijn bijen aan deze perenboer aan, zodat zijn bijen de peren kunnen bestuiven. "Deze peren zijn te vinden in de Albert Heijn", vertelt Roy trots. 

En als laatste tip? "De bijen zijn er niet op uit om te steken, maar wees verstandig en blijf op gepaste afstand."

U bereikt Roy via 06-34452136.