Tijdens de afsluitende bijeenkomst werd er langs een aantal projecten gewandeld, zoals hier bij Hoog en Laag.
Tijdens de afsluitende bijeenkomst werd er langs een aantal projecten gewandeld, zoals hier bij Hoog en Laag. Foto: aangeleverd

Heiloo werkt aan
klimaatbestendigheid

HEILOO - Op woensdag 17 mei werd het eerste deel van het project 'Groen in de Buurt' afgesloten. 

Heiloo is een van de gemeenten waar dit project wordt verwezenlijkt. Deelnemende organisaties/besturen zijn: Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland en IVN Noord-Holland in samenwerking met de Gemeente Heiloo (onder aanvoering van wethouder Antoine Tromp). De Provincie Noord-Holland maakt het project mogelijk middels subsidie. Het initiatief is van de organisaties.

Waarom dit project

Zo langzamerhand weet iedereen wel iets van de klimatologische veranderingen. Wie heeft niet gemerkt dat zomers heter en droger worden en winters zachter en natter. Er gaat geen dag voorbij of we worden geconfronteerd met rampen en bijna-rampen, nu nog meestal buiten onze grens. Maar wie graag een vakantie doorbrengt in de zuidelijke Europese landen heeft aan den lijve de veranderingen ondervonden.

Al lijkt het mee te vallen in Nederland, het is wel noodzakelijk om in actie te komen. Zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk zijn er initiatieven. Een ervan is Groen in de Buurt. De genoemde organisaties hebben gehoor gevonden bij bestuur en raad van Heiloo. Bewoners voeren het project uit.

In de wijken gebeurt het

Zes bewonersgroepen zijn inmiddels gestart. Zij zijn eens goed gaan kijken naar plekken in hun buurten waar tegels gelicht kunnen worden en gevelstenen groene bedekking nodig hebben. In overleg met de overige bewoners en ondersteund door de initiatiefnemers hebben zij groenplannen gemaakt. Belangrijke aspecten zijn het ont-tegelen van de grond om wateropname te bevorderen en begroeiing van gevels om het opslaan van warmte in de stenen te verminderen. Dergelijke maatregelen worden ook wel klimaatadaptatie genoemd.

Dit is echter het begin. Deelnemers aan het project worden eigenaar van de vergroening. Zij houden het project in stand, en kunnen de groenplekken uitbreiden. Tegenover deze blijvende inspanning staan de verrijking van hun omgeving, het contact met elkaar en het eigenaarschap van hun directe woonomgeving. Minella Haazelager van de Natuur en Milieu Federatie Noord-Holland zegt het zo: “Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt én de gezondheid van de bewoners. Je hebt meer contact met de buren en de omgeving wordt aantrekkelijk voor wilde bijen, vlinders en vogels.”

Ondersteuning

De organisaties en de gemeente Heiloo hebben een aandeel in de start en voortzetting van Groen in de Buurt. De aanleg van de groene plekken wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Holland; voor het gerealiseerde project was € 10.000 beschikbaar. Bewoners blijven in contact met de organisaties en de gemeente. Voorbeelden zijn het afvoeren van de verwijderde stenen en de blijvende ondersteuning. Ook worden de bewonersgroepen met elkaar in contact gebracht om ervaringen te delen en elkaar te helpen met tips en trucs.

Binnenkort komen in Uitkijkpost de bewonersgroepen zelf aan het woord om te vertellen over hun deelname aan het project Groen in de Buurt. 

Wie geïnteresseerd is in het vervolg van het project kan contact opnemen met: n.kwikkel@landschapnoordholland.nl

Tekst: Tineke Grootveld