V.l.n.r. Esther Rommel, Jaap de Graaf, Bart van der Feen de Lille, Marielies van Lente en Rob Opdam.
V.l.n.r. Esther Rommel, Jaap de Graaf, Bart van der Feen de Lille, Marielies van Lente en Rob Opdam. Foto: Iwan Bronkhorst

Feestelijke boekpresentatie op het landgoed Ter Coulster

Algemeen

HEILOO – Onder grote belangstelling presenteerde amateurhistoricus Jaap de Graaf afgelopen vrijdagmiddag zijn monografie Ter Coulster, kasteel en landgoed, domein van betekenis in Heiloo. Het boek werd in ontvangst genomen door fiscaal juriste Esther Rommel (VVD), gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, onder meer voor natuur en landschap.

De vlaggen hingen uit. De grutto liet van zich horen en binnen zat een gemêleerd gezelschap genodigden. Uiteraard de naaste familie van de huidige eigenaar, Bart van der Feen de Lille. Ook de Historische Vereniging Heiloo was prominent aanwezig. Verder de tweede locoburgemeester, de sponsors, de vormgever van het boek en nog vele anderen. 

Esther Rommel was een van de gelukkigen aan wie een boek werd uitgereikt. “Fijn dat alle aandacht uitgaat naar een mooie plaats”, zei ze. “Het landgoed creëert verbinding. Tussen de cultuur en de historie, tussen het heden en het verleden. Het verbindt mens en natuur. Denk aan de fraaie biodiversiteit.” 

De Graaf boekstaafde de geschiedenis van Ter Coulster – eens kasteel en landhuis, nu boerderij en theekoepel. Een roerige geschiedenis van het kasteel, de vele boerderijen en de adellijke families die vanaf 1400 eigenaar waren. Ze onderhielden contacten met de graven van Holland, de raadspensionarissen Van Oldenbarnevelt en Johan de Witt, Erasmus en Vondel. 

De grootouders van de auteur van het boek pachtten de veehouderij van de familie Van der Feen de Lille. De jonge De Graaf heeft veel tijd doorgebracht op het erf van destijds boerderij Betsy’s Hof. “Als mijn grootvader nog geleefd had, zou hij gezegd hebben: ‘‘Hoop volk in de stal’’.”

Opdrachtgever van het boek is Bart van der Feen de Lille, de huidige eigenaar van het landgoed dat meer dan 215 jaar in de familie is. Hij vertelde dat het een hele klus is om het landgoed in stand te houden. “Het bijzondere is dat we het met een grote groep vrijwilligers doen.” Zijn echtgenote, Marielies van Lente, vulde aan: “Een landgoed bestaat niet alleen uit natuur, cultuur en kunst, maar ook uit landerijen en een boer.”

Ter Coulster is het enige historische landgoed boven het Noordzeekanaal dat nog in particuliere handen is. Het landgoed bestaat uit het oude boscomplex dat is opengesteld voor het publiek. De eeuwenoude oprijlaan met de monumentale leeuwen is nog onlangs in oude luister hersteld.

Jaap de Graaf, Ter Coulster, kasteel en landgoed, domein van betekenis in Heiloo, is voor € 19,50 te koop bij Historisch Museum Heiloo, de Bruna en Primera in Het Hoekstuk.