De groep uit Heiloo in Lourdes.
De groep uit Heiloo in Lourdes. Foto: aangeleverd

Heilooërs maken pelgrimstocht naar Lourdes

Algemeen

HEILOO - Mevrouw Appelman (82) uit Heiloo is op 6 mei teruggekomen van een reis naar de rooms-katholieke bedevaartsplaats Lourdes. Ze raakt nog steeds geëmotioneerd als ze haar ervaringen onder woorden probeert te brengen. “Lourdes moet je vóélen!” zegt ze. 

Lourdes, een plaats in de Franse Pyreneeën, is een van ‘s werelds bekendste bedevaartsoorden. In 1858 zou de Maagd Maria daar verschenen zijn aan de toen 14-jarige Bernadette Soubirous. In totaal zou Maria 18x aan Bernadette zijn verschenen.

De Stichting Lourdesgroep Heiloo organiseert elk jaar een bedevaartsreis naar Lourdes. De inmiddels zeer succesvolle stichting is in 1977 opgericht door Jaap en Bertha Min. Voor zo’n reis moet uiteraard het nodige geregeld worden. Reisleidster Liesbeth van Zelst, bestuurslid van de Lourdesgroep Heiloo, vertelt: “Er zijn bijvoorbeeld veel vrijwilligers nodig om de pelgrims die mindervalide zijn te helpen. De stichting beschikt over een fonds om mensen eventueel financieel te helpen de reis te kunnen maken. Gelukkig hoeven we niet alles alleen te doen, in Lourdes sluiten wij aan bij de grote overkoepelende organisatie Het Huis voor de Pelgrim.”

Zelf raakte ze besmet met het ‘virus’, zoals ze dat noemt, toen haar vader en moeder in 2005 naar Lourdes gingen. “Mijn vader wist toen al dat hij ziek was, maar wij nog niet. Hij overleed kort na de reis. Ik vroeg mij af waarom hij toch zo graag naar deze specifieke plek wilde. In 2007 ben ik als pelgrim met mijn moeder meegegaan, en sindsdien ben ik bijna verslaafd aan Lourdes.”

Dit jaar ging de Heilooër groep met de bus vanaf de Willibrorduskerk naar Tourcoing in Noord-Frankrijk. Daar stond een speciaal voor Lourdesgangers uit het hele land gereserveerde TGV klaar. Eenmaal in de bedevaartsplaats is een religieus en ontspanningsprogramma samengesteld. “Zelf nemen we o.a. deel aan de sacramentsprocessie, waarbij de hostie in een monstrans wordt getoond, en aan de lichtprocessie,“ aldus Liesbeth. “En die is geweldig,” vult mevrouw Appelman aan. “De processie begint om 21.00 uur. Iedereen krijgt een kaars met een kapje eroverheen tegen de wind, er wordt gezongen, en bij het ‘Avé Maria’ gaan de kaarsen van duizenden mensen de lucht in. Dat is zó overweldigend!” Zowel mevrouw Appelman als Liesbeth noemen de enorme saamhorigheid, behulpzaamheid, en liefde onder elkaar. “Op zo’n moment voelen we ons allemaal echt verenigd.”

Dertig jaar geleden ging mevrouw Appelman met haar man op vakantie naar een camping in Lourdes. “Toen hebben we ook aan de processie meegedaan,” vertelt ze. “Mijn man is een paar jaar geleden overleden, en ik wilde graag weer eens terug. Maar ik durfde de stap niet te nemen, omdat ik nu alleen ben. Ik ben enorm blij dat ik tóch gegaan ben, want ik was met een fijne groep en uiteraard kwamen er ook herinneringen boven aan de tijd dat ik er samen met mijn man was.” Ze zucht en zegt geëmotioneerd, zoekend naar woorden: “Het was hartverwarmend.”

Wilt u meer informatie? Ga dan naar www.lourdesgroepheiloo.nl