Burgemeester Ten Bruggencate fietste mee met de Stolpersteine fietstocht.
Burgemeester Ten Bruggencate fietste mee met de Stolpersteine fietstocht. Foto: Marjan Neeft

Gedenkwaardige herdenkingen en feestelijkheden bij de
Historische Vereniging Heiloo

HEILOO - Na de indrukwekkende toneelvoorstellingen ’Ik huil mijn vaders tranen’ van Martine Faber werd er het weekend daarna, op 6 mei, gefietst langs de Stolpersteine. In Heiloo heeft kunstenaar Gunter Demnig op verzoek van de Historische Vereniging en met steun van de gemeente Heiloo 26 Stolpersteine geplaatst.

Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, liggen in Heiloo voor de huizen waar ooit Joodse mensen gewoond hebben of ondergedoken geweest zijn. De 26 Stolpersteine in Heiloo liggen op 9 verschillende plaatsen. Tijdens de fietstocht wordt bij elke plaats gestopt en wordt het verhaal over die familie verteld.

In het Historisch Museum is een boekje te koop (€ 5) waarin de verhalen beschreven staan en de route is aangegeven. Met de opbrengst hiervan en de steun van de gemeente hebben we de stenen kunnen bekostigen.

Nieuw boek en tentoonstelling
Na alle serieuze verhalen wordt het tijd voor vrolijker zaken.

Vrijdag a.s. zal het nieuwe boek van Jaap de Graaf gepresenteerd worden. Passend bij dit boek wordt op 13 mei in het Historisch Museum de nieuwe tentoonstelling 'Ter Coulster. Kasteel en Landgoed, domein van betekenis in Heiloo' geopend. De tentoonstelling vertelt u de geschiedeins van het landgoed. Daarbij zijn er prachtige, uitvergrote foto’s te bewonderen, die zijn gemaakt door leden van de HAF.

Onze buren, Museum Baduhenna, besteden ook aandacht aan dit onderwerp. Dankzij archeologische opgravingen die de afgelopen jaren plaatsvonden is men veel aan de weet gekomen en zijn er pronkstukken aan het licht gebracht. Zoals bijvoorbeeld prachtige gekleurde 17de-eeuwse wijnflessen en glaszegels met het familiewapen van de familie Van Cats.

Deze vondsten en meer zijn te bewonderen in de speciale vitrines van Ter Coulster en Betsy ’s Hof in Archeologisch Museum Baduhenna. 

In de agenda 

Voor de rondleidingen op Nijenburg op 21 en 28 mei kunt u zich opgeven via 06-51718363.

Tot slot

Bekijkt u vooral de tentoonstelling 'Ter Coulster, Kasteel en Landgoed, Domein van betekenis in Heiloo in het Historisch Museum. Zaterdag na 16.00 uur zal de auteur aanwezig zijn om het boek te signeren.