Achter de bar bij het Oranjebal wordt hard gewerkt door de vrijwilligers, maar bovenal is het erg gezellig met zijn allen.
Achter de bar bij het Oranjebal wordt hard gewerkt door de vrijwilligers, maar bovenal is het erg gezellig met zijn allen. Foto: Aangeleverd

Heiloo kleurt langzaam Oranje

Oranjebal ieder jaar grote Heilooër reunie

HEILOO - Het bestuur van Stichting Oranjebal zit midden in een climax: het Oranjebal staat in de steigers. Luke, Nick van Schooten, Bart Arends, Hans Brink, Reinout Slinger en Niels en Amber Sprenkeling zijn druk met de laatste loodjes.

Wat in 1990 begon als een legertent met een tapje erin ter promotie van de wijk Ypestein, waar de gemeente de woningen maar lastig aan de man kon krijgen, is uitgegroeid tot een Heilooër volksfeest waar een publiek van 1000 man zich kostelijk vermaakt op de tonen van talrijke lokale bands.

Het kloppend hart van het Oranjebal
Op een steenworp afstand van de plek waar het allemaal gaat gebeuren komt het bestuur van Stichting Oranjebal bijeen in de woning van voorzitter Niels Sprenkeling. Alles ademt oranje: een oranje muur, oranje lampen en zelfs een oranje theekopje. “Puur toeval hoor”, glimlacht Niels. In 1995 begonnen Niels en Amber als vrijwilliger bij de spelletjes en twee jaar later traden zij toe tot de organisatie. Het doel van Stichting Oranjebal is het financieel ondersteunen van andere lokale verenigingen; zo hebben zij onder andere bijgedragen aan het waterveld van hockeyvereniging De Terriërs en een nieuwe trampoline gesponsord voor de trampolinevereniging.

Het bestuur houdt het Oranjebal al die jaren draaiend met behulp van een team van ongeveer veertig vrijwilligers. “Er zijn zelfs hele families die zich inzetten voor het Oranjebal. Het is namelijk enorm gezellig met z’n allen”, verduidelijkt Bart Arends, die verantwoordelijk is voor het materiaal en de sponsoring. De hechte groep vrijwilligers wordt dan ook behoorlijk in de watten gelegd: ze ontvangen leuke gadgets, er worden leuke uitjes georganiseerd en traditiegetrouw eten zij samen de befaamde spareribs van hoofdsponsor Os Steakhouse. “We zijn overigens altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Jong of oud, iedereen is welkom.”

Nieuw tijdens de editie 2023
En natuurlijk gaat ook het Oranjebal met zijn tijd mee; dit jaar staat het Oranjebal in het teken van verduurzamen. Het bestuur wilde dit graag en heeft er goed over nagedacht: “We moesten kiezen tussen het vervangen van aggregaten door accu’s of het vervangen van de plastic bekers door recyclebare bekers. Na een berekening bleek dat het vervangen van de aggregaten niet zo duurzaam was als het leek: de accu’s moesten namelijk van ver komen en door het transport zouden wij onze CO2 footprint niet verlagen.

Er werd dus gekozen voor optie twee en dit betekent dat iedereen dit jaar zijn eigen recyclebare beker krijgt waar statiegeld op zit. Als je deze aan het einde van de avond weer inlevert dan krijg je je geld dus terug. Het bier wordt in Pitchers uitgeserveerd waarmee je de bekers van jouw partyteam rijkelijk kunt vullen. “Het vervangen van de plastic bekers scheelt ons 15 kuub plastic”, vertelt Bart trots. “En natuurlijk scheelt het ons een hoop gehark”, glimlacht Niels.

De line-up
Oranjebal wordt zoals gewoonlijk afgetrapt met kinderspelletjes om 14.00 uur en rond 15.30 uur kunnen de allerkleinsten helemaal los in de kinderdisco in de tent. Daarna kan iedereen geweldige prijzen pakken tijdens de loterij waarvoor de lokale middenstand massaal en gul heeft gesponsord. Na de loterij kunnen de voeten van de vloer. IT’66 opent het bal. Sinds 2019 zijn de mannen van IT’66 weer bij elkaar nadat zij in 1968 uit elkaar gingen. Een oude vertrouwde band in een nieuw jasje dus. Daarna is het de beurt aan Jus, een Heilooër feestband met een repertoire van 140 covers; Top 2000-nummers die je niet vaak hoort, maar die wel iedereen kent! Oranjebal wordt afgesloten door Bob en de Blue Band. Zanger Donald Beukers was eigenlijk gestopt maar gelukkig kon de organisatie van het Oranjebal hem nog één keer strikken. Om 22.30 uur moet het Oranjebal er dan helaas toch een eind aan breien maar voor de echte diehards gaat het feest gewoon door tijdens de afterparty in Proeflokaal Hop, een van de hoofdsponsors van het Oranjebal.

Tekst: Margreeth Anema