Een bezoek aan de tentoonstelling is een tijdreis van een miljoen jaar.
Een bezoek aan de tentoonstelling is een tijdreis van een miljoen jaar. Foto: Ans Pelzer

Expositie Doggerland
in Huis van Hilde

CASTRICUM - Stel je eens voor: vanaf het Castricumse strand kijkend naar de zee. Daar was ooit land. Al in 1913 concludeerde een Britse geoloog dat er waarschijnlijk een prehistorisch en bewoond landschap onder de Noordzee ligt. Inmiddels weten we dat dit ‘Doggerland’ een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Europa is. 

Het gezicht van de tentoonstelling in Huis van Hilde aan het Westerplein 6 is Krijn, een reconstructie van de eerste neanderthaler van Nederland. Naast Krijn hebben in Doggerland ook exotische dieren geleefd. Grote rendieren, wolharige neushoorns, mammoeten en sabeltandtijgers of sabeltandkatten. De reconstructie van een sabeltandkat is te zien in de tentoonstelling in Huis van Hilde. 

Vondsten

Resten van dieren, mensen en werktuigen van Doggerland zijn soms op het strand te vinden. Of op schelpenpaden die opgespoten zijn met zeezand. Recent deed een vijfjarig meisje op Texel nog een belangrijke vondst. In het Huis van Hilde is tot en met de herfstvakantie een vondstenspreekuur op de eerste woensdag van de maand om 14.00 uur.

Tijdreis

Een bezoek aan de tentoonstelling is een tijdreis van een miljoen jaar naar een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Tijdens de meivakantie worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zo is er theater en een speurtocht. De tentoonstelling Doggerland is tot de herfstvakantie te bekijken. Alle dagen (behalve maandag) geopend tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Na 29 mei ook in vakanties, feestdagen en op maandag open. 

Door Ans Pelzer