Afbeelding
Foto: aangeleverd

Tuinvogelverhaaltje:
Emanzingpatie

Paulien van Tol is vrijwillig tuinvogelconsulente voor de Vogelbescherming. In haar vrije tijd schrijft zij korte verhaaltjes over tuinvogels. Van tijd tot tijd leest u een van haar verhalen in de Uitkijkpost. U kunt Paulien ook volgen op haar Facebookpagina 'Tuinvogelverhalen'. Onlangs bracht zij een bundeling van haar tuinvogelverhaaltjes uit.

Het is zover hoor; de hormonen borrelen en bruisen in menig vogellijf en in de tuin wordt ‘onze' merelman een merelmacho. Naast dat hij de longen uit zijn mooie zwarte bastje zingt, ligt hij voortdurend in de clinch met de merelbuurman. 

Met veel bombarie wordt die laatste vervolgens de tuin uit gejaagd, dus naar een date met mevrouw Merel kan díe fluiten.

Maar ook de andere tuinvogelmannen laten van zich horen, de vink slaat zijn vinkenslag en van de groene specht aan de overkant klinkt zijn hinnikende lach.

Een stoere koolmees riep gisteren luidkeels vanuit het topje van de appelboom dat hij helemaal klaar is voor ‘het zingen ín de kerk' en de wat verlegen en bescheiden meneer zanglijster stuurt zwijmelend zijn zwoele tonen de straat in.

De heggenmus was enige tijd geleden al opgestart; die is er altijd vroeg bij. Met zijn gezellige liedje probeert hij een heggenmussenvrouw te verleiden en ja, de tjiftjaf is ook weer terug van weggeweest! Dit onopvallende, kleine bruinbeige vogeltje ‘tjiftjaft' zich manmoedig door het struikgewas met maar één doel: een vrouw versieren.

Jajaja, wat een beetje zonlicht al niet teweeg kan brengen!

Toch is er één vogelsoort die een uitzondering vormt in dit virtuoze vogelmannenkoor en dat is de roodborst. Ten eerste zingt dit vogeltje eigenlijk het hele jaar door en ten tweede: zowel meneer als mevróuw Roodborst laat dan van zich horen. Jazeker! Mevrouw Roodborst staat haar ‘mannetje' als het om zingen gaat! Ze doet op dat gebied als enige vrouwelijke vogel in Nederland niet onder voor haar man.

Prachtig toch? Nét als de stijgende buitentemperatuur; ook heerlijk! En daarmee kunnen binnen de stookkosten dan gaan dalen! Yes: eindelijk lente!

Heren én dames: laat ons zingen!