Meedoen is leuk en leerzaam.
Meedoen is leuk en leerzaam. Foto: aangeleverd

Groot dictee Heiloo: stoeien met spelling

Algemeen

HEILOO - Woensdagmiddag 22 maart is het weer zover, het Groot dictee van Heiloo in Buk Buk. Naast gezellig en leuk ook vaak een uitdaging voor jong en oud. Dit keer is de tiende editie, dus het belooft een extra feestelijke middag te worden. Vrijwilligers, jongeren en medewerkers van Jongerenwerk Heiloo verzorgen na het dictee een leuk en interactief programma zodat de jury de tijd heeft de dictees na te kijken.

Thema 

De Boekenweek 2023 is van 11 tot en met 19 maart. 

Zoals altijd volgt het dictee het thema van de landelijke Boekenweek; dit jaar is dat thema ‘Ik ben alles’. De maker en voorzitter van deze tiende ‘hoe-schrijf-je-dat-eigenlijk-wedstrijd’ is wederom Jeroen Aarten uit Heiloo. Hij heeft zelf drie keer achter elkaar het dictee gewonnen. Naast zijn dagelijks werk is hij vrijwilliger bij het Trefpunt, de organisator van het dictee.  

“Mijn inspiratie voor het dictee haal ik uit mijn eigen fantasie over het thema van de Boekenweek. Dit jaar heb ik het thema ‘Ik ben alles’ gekoppeld aan wat er maatschappelijk allemaal niet meer lijkt te mogen en te kunnen en aan de keuzes die jongeren kunnen maken. Wanneer je jong bent, kun je nog alle kanten op en lijken er geen grenzen en beperkingen te bestaan. Ik kies woorden die jongeren kennen, maar niet per se straattaal, daarin zijn de volwassen deelnemers wellicht minder thuis. Voor de spellingregels gebruik ik het welbekende Groene Boekje,” geeft Jeroen aan. “Vorig jaar hebben de jongeren voor het eerst van de ouderen gewonnen. De beste jongere had minder taalfouten gemaakt dan de beste volwassene. Wat mij opvalt is dat meisjes net iets beter scoren dan jongens.” 

De meest voorkomende spelfout van Jeroen is toch de dt-fout, iets waar meer mensen moeite mee hebben. 

Doe mee, het is gratis! 
Ben jij 18 of ouder? Heb je een leuke groep vrienden en/of vriendinnen en houd je van de Nederlandse taal en de spellingregels? Dan ben je meer dan welkom om, tegenover een groep zeer gemotiveerde leerlingen uit de tweede klas van het PCC in Heiloo, je kennis van de Nederlandse taal te testen. Er is dit jaar ook een deelnemer aanwezig van het landelijke Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Wanda Vasbinder, sinds 2011 coördinator van cursussen en activiteiten voor Stichting Trefpunt Heiloo, beheerder van het Trefpunt én organisator van het dictee, geeft aan dat volgend jaar zeker nagedacht wordt over het aanschrijven van scholen uit de omgeving van Heiloo, bijvoorbeeld het Bonhoeffercollege en het Jac. P. Thijsse uit Castricum.

Boekenbonnen 
Geen wedstrijd zonder mooie prijzen. De beste drie volwassenen en de beste drie leerlingen ontvangen elk een boekenbon, een medaille en het boekenweekgeschenk van dit jaar, ‘De eerlijke vinder’ van Lize Spit. De prijzen en de pennen voor het dictee worden ook dit jaar aangeboden door Bruna Heiloo.

Tips & test 

Jeroen doet al jaren mee, net als Wanda vanuit de organisatie van het jaarlijkse evenement. Zij geven je graag een aantal tips, mocht je op 22 maart meedoen.

- Je eerste ingeving voor een schrijfwijze is vaak juist, verander die keuze daarom liever niet
- Lees veel, dat kunnen tijdschriften, kranten (actualiteit) of een goed boek zijn. Het vergroot je woordkennis, je kennis van grammatica en natuurlijk de kennis van de schrijfwijze van woorden
- luister goed naar de voorlezer van het dictee, die geeft tussen de regels door soms hints en tips

Hierbij een aantal zinnen uit de vorige editie van het dictee. 

Zie jij de schrijffouten? Laat het ons weten via redactie@uitkijkpost.nl en win een boekenbon van € 15, beschikbaar gesteld door Bruna. We maken vandaag, vrijdagmiddag 17 maart de winnaar bekend. Ben jij die winnaar? Dan krijg je persoonlijk bericht van ons. 

“Wie heeft er nooit een eerste liefde gekend? Dat weeïge, soms gekmakende gevoel wanneer je je in de onmidellijke nabijheid bevindt van iemand die je in stilte aanbid.” 

“De eerste keer verliefd zijn is een ervaring van jewelste, want je hebt zoiets nog nooit eerder gevoeld. Knikkende knieeën, een gênante rode blos op je wangen, je gaat hakkelen, droomt voortdurend weg en ziet ertegenop om je liefde te verklaren. Kortom, je spreidt het gedrag tentoon van iemand die door een van Cupido’s pijlen in het hart is geraakt.” 

Waar en wanneer 

Deelnemers en leerlingen zijn welkom in Buk Buk vanaf 13.15 uur. De taalwedstrijd start om 13.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Je kunt je aanmelden via (072) 5331297 of via info@trefpunt.nl
Buk Buk, Pastoor van Muijenweg 12, 1852 EH Heiloo
Bruna Heiloo, Heerenweg 67-69, 1851 KL Heiloo www.bruna.nl/winkels

*Het boekenweekgeschenk van Lize Spit ontvang je gratis bij aankoop van minimaal € 15 aan boeken. ‘De eerlijke vinder’ is een verhaal over vriendschap, solidariteit en het belang van rituelen.